Proteste în Israel. Sute de mii de persoane au manifestat împotriva Guvernului și legii justiției
Sute de mii de persoane au manifestat la Tel Aviv împotriva Guvernului și legii justiției. Oamenii au ieșit din nou în stradă și în alte orașe în cea de-a 38-a săptămână. Revizuirea sistemului judiciar a declanșat cel mai mare protest din istoria Israelului. Coaliția de guvernare a adoptat deja prima parte a documentului, o măsură despre care experții spun că astfel sistemul judiciar va fi la cheremul politicienilor.
O mare de steaguri a inundat centrul Tel Avivului, peste 100 de mii de israelienii s-au adunat pentru un nou protest săptămânal împotriva planului premierului Benjamin Netanyahu de a revizui sistemul judiciar al țării. Manifestanții l-au acuzat pe Netanyahu, care se află în SUA, că a fugit pentru a evita un caz de corupție împotriva sa în Israel, precum și tulburările politice provocate de reforma justiției.
„Lumea ar trebui să știe că tot ceea ce aude de la premierul nostru, Bibi Netanyahu, tot ceea ce spune el este o minciună. Încearcă să-i orbească pe toți ceilalți, iar când se întoarce acasă, atunci revine la încercarea de a-și salva pielea și nu luptă pentru stat, ci doar pentru el însuși, iar lumea nu știe acest lucru”.
„Suntem aici împreună cu zeci de mii de israelieni, veniți din toate colțurile țării pentru a se întâlni în Tel Aviv, epicentrul luptei pentru democrație. Venim în speranța că putem face o schimbare. Fiecare dintre noi spune "nu suntem de acord, vrem să luptăm pentru democrația noastră". Vom reveni în fiecare săptămână până când se va produce o schimbare”.
La sfârșitul lunii iulie, în pofida opoziției masive, parlamentul de la Ierusalim a adoptat un prim amendament la lege, ca parte a reformelor judiciare promovate de guvern. Aceste reforme elimină prerogativa Curții Supreme de a lua măsuri împotriva deciziilor "nepotrivite" ale guvernului, primului ministru sau miniștrilor. Criticii califică acțiunea guvernului drept o amenințare la adresa democrației.
Guvernul premierului Netanyahu susține însă că instanța este prea puternică și că vrea doar să restabilească echilibrul între puterile în stat. Până acum, negocierile privind un compromis au eșuat. Curtea Supremă examinează opt petiții împotriva controversatului amendament.