Cultură

Expoziția pictoriței Victoria Cozmolici, la Galeria „Brâncuși”: Peisaje pline de culoare și figuri umane

Peisaje pline de culoare, figuri umane, în special doamne printre plante, reprezintă tematica abordată în ultimii ani de tânăra pictoriță Victoria Cozmolici. Este stabilită de o vreme în Germania, unde continuă munca de creație, iar acum lucrările realizate pot fi admirate la expoziția personală inaugurată la Galeria „Constantin Brâncuși”.

Facebook/Victoria Cozmolici
Sursa: Facebook/Victoria Cozmolici

„Natura și femeia din lucrările Victoriei Cozmolici emană o stare de liniște, visare și speranță. Deloc întâmplător, pictorița a intitulat expoziția personală „Printre plante".

„Această denumire vine dintr-o serie de lucrări, 15-20, care cuprind figuri printre plante. Natura este foarte importantă pentru mine, ea mă inspiră tot timpul. Este tot ce simt - plante, figuri, este tot ce îmi place să redau”, a spus Victoria Cozmolici.

Expoziția reprezintă retrospectiva a cinci serii de opere plastice.

„O expoziție modernă, lucrări frumoase și foarte frumoase. Tratează toate genurile picturii de șevalet și astăzi ne-a impresionat cu ceva nou, nuanțe noi și un colorit mai altceva”, a menționat artistul plastic Iraida Ciobanu.

„Un pictor talentat, se vede că este legat cu natura, iubește natura, simte necesitatea aceasta ecologică”, a menționat Sergiu Galben.

Culoare, bună dispoziție, pasiune, dragoste pentru pictură desprinde Florina Breazu din lucrările expuse.

*„Mă bucur să regăsesc o parte din operele pe care le-am văzut anterior, dar o bună parte sunt absolut noi. Stilul Victoriei se modifică subtil, dar acest lucru nu face decât să aprofundeze”, a menționat președintele UAP, Florina Breazu.

Un prilej de mândrie este și faptul că Victoria Cozmolici este absolventa unor instituții de învățământ artistic din Republica Moldova.

„O artistă care colaborează cu multe galerii europene, este o nouă generație, și pe noi ne bucură pentru că am avut o perioadă când am pierdut mari personalități și chiar ne uitam cine va compensa aceste pierderi”, spune Dumitru Bolboceanu.

„Pictura demult face parte din mine. Multe lucruri mă inspiră anume din natură. - Dar oamenii? Îndeosebi, figura femeii, care este poate ascunsă printre plante, dar nu totdeauna. Câteodată, ea bea o cafea”, spune Victoria Cozmolici.

Lucrările Victoriei Cozmolici se află în patrimoniul unor muzee, dar și în colecții private din România, Suedia, Germania, Marea Britanie, Australia și SUA.

Expoziția „Printre plante” poate fi văzută la Galeria „Constantin Brâncuși” până în data de 8 octombrie.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult