Internațional

A murit Matteo Denaro, șeful mafiei siciliene

Celebrul șef al mafiei siciliene Matteo Messina Denaro, capturat în ianuarie după trei decenii de când a fugit, a murit într-un spital din centrul Italiei, a anunțat luni agenția de presă ANSA.

În vârstă de 62 de ani, el suferea de cancer la colon pentru care a cerut tratament în timp ce era fugar, decizie care a atras atenția autorităților care l-au arestat într-o clinică din Palermo.

Căutat timp de 30 de ani de toate forțele de poliție din Italia, Matteo Messina Denaro a fost un asasin nemilos, ultimul reprezentant al vechii gărzi a Cosa Nostra, scrie AFP.

"Aș putea umple un cimitir cu oamenii pe care i-am omorât eu însumi", s-ar fi lăudat el unui prieten, potrivit declarațiilor relatate de presa italiană care a contribuit la construirea reputației acestui criminal, care a comis prima sa crimă la vârsta de 18 ani.

Poreclit Diabolik, după protagonistul criminal al unei celebre benzi desenate italiene, al cărei fan era, acest bărbat condamnat de șase ori la închisoare pe viață a fost șeful Cosa Nostra în provincia Trapani, în vestul Siciliei, chiar dacă puterea sa se întindea până la Palermo, capitala insulei.

„A fost ultimul dintre oamenii care au pus în aplicare strategia de violență și atentate a Cosa Nostra (...) și asasinarea lui Falcone și Borsellino. A făcut întotdeauna parte din grupul de lideri care au decis toate acestea", a declarat pentru AFP Roberto Saviano, jurnalist și scriitor napoletan specializat în mafie, în momentul arestării sale.

În timp ce era fugar, și-a gestionat „afacerea” comunicând prin intermediul „pizzini”, mesaje scrise pe bucăți mici de hârtie pe care mafioții le apreciază pentru discreția lor. Pe lângă biografii ale lui Putin și Hitler, în ascunzătoarea sa se aflau mărfuri din celebrul film „Nașul”, printre care un poster cu Al Pacino, un magnet cu Marlon Brandon și un altul care îl înfățișa pe un șef în smoking cu inscripția "I'm the Godfather".

În 2015, procurorul Teresa Principato estimase că, dacă a reușit să se sustragă atât de mult timp poliției în timp ce călătorea cu ușurință, a fost doar pentru că era protejat "la un nivel foarte înalt", fără a preciza însă natura acestei protecții. "Am avut confirmarea prezenței sale în Brazilia, Spania, Marea Britanie și Austria", a declarat ea cu uimire.

Mărimea averii sale, clădită pe traficul de droguri, jocurile de noroc și energia regenerabilă, a fost estimată de unele media italiene la câteva miliarde de euro.

Citește mai mult