Politic

Republica Moldova ar putea adera la UE și fără regiunea transnistreană, afirmă președinta Maia Sandu

Republica Moldova ar putea adera la Uniunea Europeană și fără regiunea din stânga Nistrului. Astfel, dacă diferendul transnistrean va rămâne nesoluționat, el nu reprezintă un impediment în procesul de aderare, a declarat președinta Maia Sandu la o emisiune de la TV8. Șefa statului a precizat că regiunea transnistreană s-ar putea integra în Uniunea Europeană ulterior.

„Republica Moldova nu poate sta pe loc, trebuie să devenim membru al Uniunii Europene, iar Uniunea Europeană nu spune că, dacă nu va exista reintegrarea, este imposibilă aderarea la UE. Pe de altă parte, oamenii noștri de pe malul stâng vor vedea ce înseamnă integrarea în UE pentru că la noi calitatea vieții va crește mult. Vedem asta din experiența tuturor statelor care în ultimii 20 de ani au devenit membre ale Uniunii Europene.”, a declarat Maia Sandu.

Anterior, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, aflat în vizită la Chișinău, a menționat că acest conflict din regiunea transnistreană nu ar trebui să influențeze procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

În prezent, Republica Moldova se află în așteptarea evaluării de către Comisia Europeană a îndeplinirii celor nouă condiționalități prevăzute în Avizul de acordare a statutului de țară candidată pentru aderare la blocul comunitar. Comisia Europeană se va întruni în luna octombrie, iar Consiliul European – în decembrie. Atunci va fi anunțată decizia finală, care ar putea să însemne lansarea negocierilor pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Citește mai mult