Internațional

Atacurile rusești asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre provoacă victime și distrugeri, iar Ucraina primește sprijin militar internațional

Doi oameni au fost răniți după ce rușii au lansat mai multe atacuri asupra porturilor ucrainene Reni, Ismail și Orlovka. Exploziile au fost auzite de pe malul românesc al Dunării. Totodată, în urma loviturilor a fost avariată infrastructura portuară, a declarat guvernatorul regiunii Odesa. Potrivit oficialului, peste 30 de camioane au fost deteriorate în atacul care a durat circa două ore. Cu toate acestea, 26 de drone dintre cele 38 lansate de către inamic au fost doborâte, anunță armata ucraineană.

facebook/ Володимир Зеленський
Sursa: facebook/ Володимир Зеленський

Rusia a atacat din nou regiunea Odesa cu drone kamikaze. O clădire, dar și zeci de autoturisme au fost avariate, iar exploziile au putut fi observate și auzite de pe malul românesc al Dunării. Dronele au vizat porturile Ismail, Reni și Orlovka. Din această cauză vama românească a fost închisă, iar traficul rutier a fost redirecționat către Galați Rutier. Moscova și-a intensificat atacurile aeriene asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre, inclusiv Ismail și Reni, după ce a renunțat în iulie la acordul privind cerealele care asigura exportul în siguranță al cerealelor ucrainene.

Și în Herson luptele nu contenesc. Infrastructura orașului a fost avariată în urma bombardamentelor lansate de către ruși. În ultimele zile, au murit două persoane, iar altele două au fost rănite, a declarat șeful administrației militare regionale, Volodimir Litvinov. Atacurile au vizat cartierele rezidențiale. Acoperișul unei case a fost distrus complet, iar unda de șoc și schijele au spart ferestrele clădirilor din preajmă. Oamenii povestesc cu groază despre atacurile inamicului.

VOX: „Bănuim că ceea ce a zburat a deteriorat acoperișul, tavanul și a căzut în casă. Dacă va exploda acolo, va fi o catastrofă.”;

„Totul este deteriorat. Toată casa e distrusă. Totul trebuie schimbat. E mult de lucru.”;

„Am reușit să mă ascund în spatele ușii imediat după ce am auzit a doua explozie. Trebuie să reacționez la orice. Au fost aruncate în aer acoperișul, ușile și geamurile.”;

„A fost o bubuitură puternică. M-am speriat atât de tare încât la început nu am auzit explozia. Era îngrozitor. Am reușit doar să mă ascund sub masă. Am crezut că astfel voi fi în siguranță. După asta, imediat, am auzit zgomotul de sticlă spartă. Nu vedeam nimic. Când s-au auzit zgomote am fugit în subsol. Am coborât treptele, iar pisica și câinele au fugit după mine.”

„Inamicul continuă să bombardeze districtul Berislav. Ocupanții au aruncat patru bombe. Sunt distruse clădiri rezidențiale. Acolo se aflau oameni. Era un cuplu într-o locuință. Aceștia au murit. Sunt și răniți. Ei au fost internați în spital. Medicii luptă pentru viețile lor”, a declarat Volodimir Litvinov, șeful administrației militare Berislav.

Ocupanții ruși i-au torturat pe ucraineni atât de brutal încât unii oameni au murit, au declarat luni membri ai unei structuri de investigație mandatate de ONU, în ultimele lor constatări după ancheta derulată pe teritoriile din care rușii s-au retras.

Totodată, armata ucraineană își întărește forțele pentru că tancurile americane Abrams au ajuns în Ucraina, a anunțat liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski.

*Astăzi, ministrul Apărării, Rustem Umerov, a prezentat un raport important: primele tancuri Abrams de fabricație americană sunt deja în Ucraina. Le pregătim pentru a întări acțiunile noastre împotriva ocupanților. Și va fi o întărire semnificativă. De asemenea, lucrăm pentru a obține toate celelalte capacități de armament de care avem nevoie. Acestea includ F16 - pregătim piloții și infrastructura. Acest lucru include, de asemenea, arme cu rază lungă de acțiune - facem tot posibilul pentru a permite Ucrainei să facă mai mult pentru a-și elibera teritoriul. Același lucru este valabil și pentru apărarea aeriană. Pentru a acoperi întregul teritoriu al țării noastre, avem nevoie de mai multe sisteme decât avem în prezent”, a declarat președintele Volodimir Zelenski.

Totodată, Italia și-a reiterat luni sprijinul deplin pentru Comisia ONU menită să investigheze toate presupusele încălcări și abuzuri ale drepturilor omului și încălcările dreptului internațional umanitar și crimele conexe în contextul agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei.

facebook/ Володимир Зеленський
Sursa: facebook/ Володимир Зеленський
facebook/ Володимир Зеленський
Sursa: facebook/ Володимир Зеленський

Citește mai mult