Alexandr Stoianoglo a fost eliberat oficial din funcția de procuror general. Decretul a fost semnat de Maia Sandu
Alexandr Stoianoglo a fost eliberat din funcția de procuror general al Republicii Moldova. Un decret în acest sens a fost semnat marți, 26 septembrie, de șefa statului Maia Sandu, în baza hotărârii Consiliului Superior al Procurorilor din 23 mai 2022.
„Având în vedere că pronunțarea unei decizii de către instanțele judecătorești pe constatarea legalității eliberării din funcție a lui Alexandr Stoianoglo de către CSP este tergiversată, semnarea decretului vine în contextul recomandărilor Uniunii Europene de a asigura suplinirea funcției de Procuror General și a obligațiilor Republicii Moldova de a îndeplini condiționalitățile din sistemul justiției”, se arată în document.
Amintim că Alexandr Stoianoglo a fost reținut la 5 octombrie 2021 și a fost suspendat din funcție. Acesta s-a aflat în arest la domiciliu până în luna martie 2022. El este cercetat pentru corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu. Pe 23 aprilie, el a fost pus sub acuzare pentru îmbogățire ilicită, într-un dosar intentat anul trecut, în care avea statut de bănuit. Potrivit anchetatorilor, nivelul veniturilor sale reale a depășit cu aproape 70 de mii de lei valoarea veniturilor declarate la Fisc. Motiv pentru intentarea dosarului a servit și procurarea unui automobil în valoare de 340 de mii de lei.
Pe 26 ianuarie 2023, Alexandr Stoianoglo a înaintat un demers către Procuratura Generală prin care solicită încetarea practicilor ilegale de persecutare a persoanelor publice prin utilizarea urmăririlor penale pentru îmbogățire ilicită. El a declarat că, în prezent, procurorii admit practici neuniforme și abuzive de persecutare a persoanelor publice. De cealaltă parte, reprezentanții Procuraturii Generale au respins atunci acuzațiile.
Pe 23 mai, Consiliul Suprem al Procurorilor (CSP), i-a propus președintei Maia Sandu revocarea procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, pentru că a fost apreciat cu calificativul „nesatisfăcător” de o comisie specială care i-a evaluat activitatea. Stoianoglo a obținut 2,19 puncte. Potrivit legii „Cu privire la Procuratură”, o astfel de evaluare poate fi un motiv de revocare.
Comisia a evaluat munca lui Alexandr Stoianoglo după opt criterii. A primit cea mai mare notă pentru „calitatea planificării activității Procuraturii” – 5,81 puncte, iar cel mai mic punctaj „4,51” - pentru „eficiența instituțională și contribuția la îmbunătățirea/scăderea încrederii în Procuratură”.
Amintim că procedura de evaluare a performanțelor procurorului general de atunci Alexandr Stoianoglo a fost inițiată prin Hotărârea Consiliului Superior, urmare a formulării unei sesizări de către președinta Maia Sandu.