Internațional

Adina Vălean: Comisia Europeană a lansat un apel de proiecte pentru transporturi, la care, în premieră pot aplica direct Republica Moldova și Ucraina

Comisia Europeană a lansat un apel de proiecte pentru transporturi, prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei. Astfel, peste 7 miliarde de euro sunt disponibile pentru proiecte noi de infrastructură, modernizări și îmbunătățiri pe rețeaua transeuropeană de transport, care implică transportul feroviar, căile navigabile interioare, porturile maritime sau fluviale, și infrastructura rutieră.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Pentru prima dată, entități și autorități din Ucraina și din Republica Moldova pot solicita direct finanțare din partea UE în cadrul acestui apel de proiecte, grație semnării acordurilor de asociere, la începutul acestui an.

„Lansez astăzi, prin mecanismul de interconectare a Europei, un nou apel de proiecte, în valoarea totală de 7 miliarde de euro, la care au acces, toate statele Uniunii Europene. În premieră, Moldova și Ucraina pot participa cu proiecte proprii care să le conecteze mai bine la rețeaua de transport europeană. România a avut succes la ultimul apel de proiecte luând aproape 10% din suma totală. Sper să repete performanța și la acest apel. Aplicațiile sunt deschise începând de astăzi 26 septembrie până în 30 ianuarie 2024”, a subliniat comisarul UE pentru transport, Adina Vălean.

Proiectele de infrastructură finanțate vor îmbunătăți siguranța și interoperabilitatea pe rețeaua de transport a Uniunii Europene. Apelul vizează, de asemenea, proiecte care îmbunătățesc rezistența infrastructurii de transport la dezastrele naturale. Aceste investiții vor susține competitivitatea pieței interne, atât pentru pasageri, cât și pentru mărfuri, pentru o calitate mai bună a vieții și pentru reducerea emisiilor.

Citește mai mult