Politic

CUB: Serviciile secrete se implică în politică. Reacția SIS și a Procuraturii Anticorupție

Igor Munteanu de la Coaliția pentru Unitate și Bunăstare acuză serviciile secrete că s-ar implica în politică. Se întâmplă după dezvăluirile de săptămâna trecută, că fosta deputată Arina Spătaru a acționat sub acoperire pentru a-i denunța pe Șor și oamenii lui care organizează în Republica Moldova o schemă de corupere politică. Mai întâi, șefa procuraturii anticorupție a vorbit despre cooptarea unor foști deputați, apoi chiar Arina Spătaru a recunoscut acest lucru. SIS și parchetul anticorupție au comunicat că investigația specială a fost autorizată conform legii.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Liderii CUB au declarat într-o conferință de presă că scena politică din Republica Moldova ar fi devenit un poligon al oligarhilor și serviciilor speciale. Arina Spătaru ar fi fost favorizată să-și înregistreze partidul cu care participă la locale.

„Vrem să știm dacă este o practică uzuală pentru serviciile speciale, pentru SIS, să se implice în procesele politice din Republica Moldova. Serviciile speciale recrutează și folosesc cu statut de persoane sub acoperire politicieni care pozează în spioni de tip James Bond, ori Mata Hari, ori 007, fac jocuri politice, fac și desfac partide, cumpără la kilogram oameni politici care, după asta, pretind că au făcut acest lucru din imbold patriotic”, a spus președintele CUB, Igor Munteanu.

Arina Spătaru a răspuns printr-un clip video pe Facebook, ea s-a referit la Mihail Bagas care a participat la congresul CUB din noiembrie 2022. Dar a fost desemnat de altă formațiune, Liga Orașelor și Comunelor. După ce Mihail Bagas a fost acuzat de finanțare politică ilegală, LOC și-a retras sprijinul politic pentru el.

„Încă un partiduț mi-a consacrat o conferință de presă, nu am timp să răspund la miliardele de întrebări ale lui Munteanu, îi pun doar o întrebare lui, ce caută Mihai Bagas în calitate de membru fondator, în calitate de membru CUB, în echipa CUB, pentru că este bine cunoscut că Mihai Bagas este prietenul de copilărie al lui Ilan Șor?”, a spus Arina Spătaru.

Responsabilii de la SIS au comunicat că serviciile au oferit sprijin operațional în investigarea cauzei penale. Măsurile speciale au fost autorizate potrivit legii și realizate doar pe teritoriul Republicii Moldova, așadar, respectă angajamentele internaționale. Procuratura Anticorupție face aceleași precizări, că măsurile speciale au fost autorizate inclusiv în instanță. Arina Spătaru figurează ca martor, ea a oferit anchetatorilor detalii despre deplasarea sa în Israel.

Vă reamintim, în acest dosar, foștii deputați socialiști care au trecut la formațiunea Renaștere, Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, au rămas fără imunitate și sunt cercetați pentru organizarea schemei de corupere pusă la cale de grupul Șor.

Arina Spătaru și Igor Munteanu au fost colegi de fracțiune în parlament, la Platforma DA.

Citește mai mult