Social

Noi echipamente didactice moderne vor ajunge în șapte instituții de învățământ din țară

Studenți, medici rezidenți și personal medical cu studii medii din Republica Moldova au beneficiat de noi echipamente didactice moderne care vor ajuta la dezvoltarea și testarea abilităților practice în cazuri de urgențe ginecologice și obstetricale, dar și la furnizarea serviciilor de planificare familială și screening cervical. Astfel, noile echipamente vor ajunge în șapte instituții de învățământ din țară.

facebook/ USMF
Sursa: facebook/ USMF

„În față avem un simulator de înaltă fidelitate, oferă posibilitatea cât de real posibilă de modificare a simptomelor clinice, evoluția scenariilor, ceea ce este important pentru că luăm prompt decizii și stabilim anumite diagnosticuri, ceea ce determină un management prompt și important”, spune lectorul Corina Iliadi-Tulbure, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie (USMF) „Nicolae Testemițanu”.

Astfel, echipamentele vor ajunge la USMF „Nicolae Testemițanu”, Centrul de Excelență în Medicină „Raisa Pacalo”, Centrul de Instruire în Bază de Simulare al Institutului Mamei și Copilului, dar și în colegiile de Medicină din Bălți, Ungheni, Orhei și Cahul.

„Mulajele care sunt oferite de data aceasta sunt niște mulaje de înaltă performanță, unde moașele ar putea în condiții aproape reale de ceea ce se întâmplă într-o maternitate să dezvolte competențele profesionale”, explică Mariana Negrean, directoarea Centrului de Excelență în Medicină „Raisa Pacalo”.

„Aici trec specializări nu numai colaboratorii institutului, dar și personal medical din alte instituții medicale din dreapta și stânga Nistrului. Noi, de obicei, formăm echipe multidisciplinare, unde participă medici ginecologi, medici anesteziologi, moașe, asistente medicale”, menționează Sergiu Gladun, directorul Institutului Mamei și Copilului.

facebook/ USMF
Sursa: facebook/ USMF

„Aceste lucruri sunt foarte importante, în toată lumea civilizată studenții se pregătesc în centre de simulare, se pregătesc pentru simulare, aceste simulatoare sunt de diferite graduri, au diferite performanțe”, relevă Emil Ceban, rectorul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „N. Testemițanu”.

Lotul cuprinde manechine medicale care vor ajuta studenții la integrarea în programele de învățământ preuniversitar, universitar, dar și de educație medicală continuă.

„Simulările pe bază de manechine oferă un mediu sigur și controlat pentru ca profesioniștii și studenții din ziua de astăzi să exerseze abilitățile clinice, luarea deciziilor și munca în echipă”, subliniază Alexandru Gasnaș, secretar de stat la Ministerul Sănătății.

„Noi suntem prezenți în Republica Moldova din 1994 și în această perioadă am prioritizat programele de sănătate reproductivă. Din anul trecut, am extins de mai multe ori programele noastre de asistență, acordate spitalelor și centrelor de sănătate”, a declarat Nigina Abaszada, reprezentantă rezidentă a UNFPA în Republica Moldova.

Valoarea totală a donației oferite de către Fondul Națiunilor Unite pentru Populație este de 440 de mii de lei.

facebook/ USMF
Sursa: facebook/ USMF

Citește mai mult