Internațional

Mercenarii Wagner se întorc pe frontul din Ucraina, spune un purtător de cuvânt al Forțelor Armate ale Ucrainei

Mercenarii Wagner s-au întors pe frontul din Ucraina. Potrivit șefului serviciului de presă al Grupării de Est a Forțelor Armate ale Ucrainei, Ilia Evlaș, apariția acestora ar avea loc din cauza lipsei de soldați din armata rusă. Totuși, întoarcerea grupului militar nu este o amenințare la adresa Kievului, deoarece liderul mercenarilor, Evgheni Prigojin, a decedat, adaugă Evlaș.

vedomosti.ru
Sursa: vedomosti.ru

Mai mult, pe 22 septembrie, au apărut informații că mercenari Wagner ar fi ajuns în zona de luptă din regiunea Herson. Ulterior, CNN a transmis că aceștia s-au întors din Belarus și sunt detașați în zona Bahmutului.

Aproximativ 500 de mercenari Wagner au fost observați pe frontul de est din Ucraina. Aceștia renegociază contracte cu Moscova să se întoarcă pe frontul din Ucraina, pentru a lua parte la ostilități, a declarat Ilia Evlaș. Potrivit lui, mercenarii urmează să fie implicați în război de către forțele Kremlinului.

Totuși, ei nu vor reprezenta o amenințare semnificativă, cum a fost anterior, după ce liderul lor, Evgheni Prigojin, a decedat.

Menționăm că, în mai 2023, fondatorul Wagner a anunțat capturarea orașului Bahmut, pentru care s-au dat lupte încă din vara anului trecut. Toate acestea s-au întâmplat pe fundalul unui conflict între Prigojin și Ministerul Apărării de la Moscova. Pe 23 iunie, Evgheni Prigojin a acuzat ministerul că a atacat tabăra de mercenari Wagner și a anunțat un „marș al justiției”.

Revolta s-a încheiat a doua zi, cu condiția ca Prigojin „să meargă în Belarus”. Mercenarilor care au decis să nu-l urmeze pe Prigojin li s-a oferit posibilitatea să semneze contracte cu Ministerul Apărării.

Amintim că Prigojin era pe lista pasagerilor unui avion privat care s-a prăbușit pe 23 august, în regiunea Tver. Cauza prăbușirii nu a fost anunțată, dar mai multe canale de telegram în legătura cu grupul Wagner spun că avionul ar fi putut fi doborât de sistemele antiaeriene ale armatei ruse, lucru neconfirmat.

Avionul privat care îi aparținea lui Evgheni Prigojin se deplasa de la Moscova spre Sankt Petersburg. Toate cele 10 persoane aflate în aeronavă, dintre care trei membri ai echipajului, au murit.

Citește mai mult