Internațional

Atacuri masive în sudul Ucrainei. Forțele aeriene ucrainene au doborât 34 din 44 de drone lansate de ruși

Cel puțin un civil a murit și un altul a fost rănit, miercuri seară, în urma unor atacuri lansate de ruși asupra orașului Herson și a altor zone din regiunea omonimă. Potrivit șefului Administrației Militare Regionale Herson, Oleksandr Prokudin, un bărbat de 41 de ani a murit în propria locuință, iar un tânăr de 27 de ani a fost rănit.

Facebook/Volodimir Zelenski
Sursa: Facebook/Volodimir Zelenski

De asemenea, rușii au aruncat șapte bombe aeriene în apropiere de Mikolaivka, raionul Berislav.

„Informațiile despre victime și distrugeri sunt în curs de clarificare", a transmis Prokudin.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a remarcat, în mesajul său de seară, că, în ultimele zile, rușii au început să bombardeze cu brutalitate regiunea Herson. „Artilerie, bombe ghidate. Împotriva caselor, magazinelor și infrastructurii. Este o teroare conștientă a ocupantului. Condoleanțe tuturor celor care au pierdut rude și apropiați", a transmis președintele ucrainean.

Forțele Aeriene ucrainene au anunțat joi dimineața că, noaptea trecută, sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au doborât 34 din cele 44 de drone de tip Shahed lansate de Rusia. „Avioane de luptă, unități de rachete antiaeriene și grupuri mobile de foc au fost angajate în respingerea atacului”, a transmis Armata ucraineană printr-o postare pe platforma de mesagerie Telegram.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Forțelor Armate din sudul Ucrainei, Natalia Gumeniuk, forțele de apărare aeriană au fost solicitate, în special, în regiunile Nikolaev și Odessa. Șeful administrației regionale Nikolaev, Vitali Kim, a scris anterior pe Telegram că ar putea fi stabilit un record pentru dronele doborâte în acea noapte.

De altfel, în noaptea de miercuri spre joi, în cea mai mare parte a Ucrainei a fost declarată alertă aeriană.

„Regiunile Poltava, Harkov, Dnepropetrovsk, Donețk, amenințate cu utilizarea armelor balistice. Regiunile Sumî, Zaporojie - pericol de rachete. Reginea Cherkassî - o amenințare din partea dronelor”, au avertizat Forțele Aeriene ucrainene.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult