Internațional

Republica separatistă Nagorno-Karabah va înceta să existe de la 1 ianuarie 2024

Republica separatistă Nagorno-Karabah nu va mai exista. Un decret în acest sens a fost semnat de președintele enclavei. Astfel, din 1 ianuarie 2024, toate instituțiile de stat și organizațiile departamentale vor fi dizolvate, iar Republica Arțah, cum o numesc localnicii, va înceta să mai existe, se arată în decretul președintelui Samvel Șahramanian. Locuitorilor din Nagorno-Karabah li s-a ordonat să se familiarizeze cu condițiile de reintegrare din Azerbaidjan, pentru a decide dacă vor rămâne în regiune.

Potrivit documentului, decizia a fost luată în legătură cu situația politico-militară dificilă care s-a creat începând cu 19 septembrie și se bazează pe prioritatea asigurării securității fizice și a intereselor vitale ale populației din Arțah.

Între timp, David Babaian, consilier prezidențial și ministru de externe al Karabahului, a decis să se predea autorităților azere. Potrivit lui, el figurează într-o "listă neagă" și cea mai bună decizie este de a se preda.

Cu o zi înainte, fostul prim-ministru al nerecunoscutei republici Nagorno-Karabah, Ruben Vardanian, a fost reținut de forțele de securitate azere și dus la Baku.

Vardanian a deținut funcția de șef al executivului din noiembrie 2022 până în februarie 2023 și după demisia sa a rămas pe teritoriul regiunii până la începutul operațiunii militare a Azerbaidjanului. Potrivit oficialilor de la Baku, Vardanian este acuzat de finanțare a terorismului, pentru care riscă până la 14 ani de închisoare, dar și de "crearea și activitatea în cadrul unor formațiuni sau grupuri armate neprevăzute de lege", infracțiune ce se pedepsește cu până la opt ani de detenție. Omul de afaceri a fost reținut la un punct de control azer din coridorul Lachin, prin care peste 65 de mii de etnici armeni au trecut deja în Armenia.

Cei care pleacă spun că iau cu ei tot ce pot, dar o mare parte din viața lor de dinainte este lăsată în urmă.

„- S-a întâmplat pe neașteptate. Nimeni nu se aștepta la asta. Am fost bombardați noaptea. Nu știam unde să mergem. Ne-am gândit să fugim în pădure pentru a aștepta până când situația se va liniști. Dar ni s-a spus că trebuie să fugim. Am fugit fără să iau nimic - doar familia mea”.

„- Nu aveam nici făină, nici zahăr, nici mâncare. Nu aveam lapte pentru nepoții mei. Nu aveam nimic. Cum se poate trăi așa?”

Majoritatea refugiaților și-au găsit adăpost, în Goris, la 30 de kilometri de țara lor natală. Azerbaidjanul a promis că va garanta siguranța etnicilor armeni. Ca răspuns la afluxul de refugiați, Erevanul a declarat că evaluează nevoile persoanelor care părăsesc Nagorno-Karabah pentru a le oferi un sprijin adecvat. Azerbaidjanul a declarat că trimite ajutoare în enclavă, inclusiv 10 vehicule și un spital de campanie pentru a face față consecințelor exploziei la o benzinărie, soldată cu cel puțin 68 de morți și 290 de răniți.

Ana Stegarescu

Ana Stegarescu

Autor

Citește mai mult