Internațional

Aflat la Kiev, Stoltenberg a condamnat atacurile rusești cu drone la frontiera Ucrainei cu România

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a sosit la Kiev într-o vizită neanunțată. El a discutat cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, despre consolidarea apărării aeriene a țării. În cadrul conferinței de presă comune, Stoltenberg a mai spus că armata ucraineană "câștigă treptat teren" în contraofensiva sa împotriva forțelor armatei ruse. Oficialul s-a referit și la atacurile de la granița cu România, spunând că nu sunt dovezi că au fost atacuri deliberate.

„Astăzi, forțele voastre avansează. Se confruntă cu lupte crâncene, dar câștigă teren puțin câte puțin. Ucrainenii luptă pentru familiile lor și pentru libertatea lor, în timp ce Moscova luptă pentru iluziile sale imperialiste”, a declarat Stoltenberg.

NATO a semnat contracte în valoare de 2,4 miliarde de euro pentru furnizarea de muniție către Ucraina. Potrivit lui Stoltenberg, acestea le vor permite statelor NATO să-și completeze stocurile golite de ajutorul militar oferit Ucrainei și, de asemenea, să continue să furnizeze armatei ucrainene muniții, esențiale în războiul cu Rusia. Pe de altă parte, el a condamnat atacurile rusești cu drone la frontiera Ucrainei cu România.

„În ceea ce privește rămășițele provenite de la dronele din România, nu avem niciun indiciu că acestea ar fi rezultatul unui atac intenționat al Rusiei împotriva teritoriului aliat. Dar războiul și atacurile nesăbuite ale Rusiei în apropierea granițelor României sunt nesăbuite și destabilizatoare”, a spus Stoltenberg.

La rândul său, Zelenski a insistat ca statele NATO să ofere Ucrainei mai multe sisteme antiaeriene, având în vedere teama privind o nouă campanie de bombardamente rusești asupra infrastructurilor energetice ucrainene odată cu apropierea iernii. De asemenea, președintele ucrainean s-a arătat sigur că țara sa va adera la NATO.

„Este doar o chestiune de timp până când Ucraina va fi de jure membră a Alianței. Facem totul pentru a aduce cât mai aproape acest moment”, a declarat Volodimir Zelenski.

„Ucraina este acum mai aproape de NATO ca niciodată”, a spus Stoltenberg.

Mai devreme, în cursul dimineții, noul ministru britanic al apărării, Grant Shapps, și omologul său francez, Sebastien Lecornu, au sosit și ei la Kiev într-o vizită neanunțată. Mâine, în capitala Ucrainei va avea loc primul Forum al industriilor de apărare. Aproximativ 160 de companii din întreaga lume vor participa la eveniment.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult