Internațional

Șeful Armatei Române: „Marea Neagră a devenit o zonă de operații militare a Rusiei”

Rusia bruiază în mod „activ și constant” comunicațiile GPS ale navelor din apele teritoriale române, ceea ce provoacă riscul producerii unor coliziuni, iar România și NATO trebuie să se pregătească pentru o confruntare pe termen lung cu regimul Federației Ruse, a declarat miercuri șeful Statului Major al armatei române, generalul Daniel Petrescu, transmite digi24/ro.

Rador
Sursa: Rador

„Războiul a revenit în Europa. E un război ales de Rusia, care pentru Ucraina e un război de supraviețuire națională și o luptă pentru valorile occidentale. Nu vedem finalul acestui război acum și, în timp ce admirăm reziliența societății ucrainene în fața atacurilor ruse, trebuie să ne pregătim și noi pentru o confruntare pe termen lung cu regimul Federației Ruse”, a declarat generalul Petrescu într-o declarație, susținută în engleză, la Forumul Euroatlantic de Reziliență, organizat la București de Centrul Euroatlantic pentru Reziliență.

„Această confruntare o resimțim foarte bine în special în Flancul Estic al NATO și mai ales în regiunea de unde provin, Marea Neagră. Războiul Federației Ruse în Ucraina a destabilizat în mod fundamental regiunea Mării Negre, și a provocat sentimente de insecuritate în rândul țărilor riverane, cu repercursiuni asupra mediului de securitate”, a spus Daniel Petrescu, într-o intervenție live de la Washington.

Șeful armatei române a precizat astfel că „Marea Neagră a devenit o zonă de operații militare a Rusiei”. „De aici, sunt lansate rachete spre Ucraina, asupra infrastructurii sale civile ori militare. Regiunea a devenit scena unor tot mai frecvente acțiuni militare, cu incidente maritime și acțiuni care limitează libera circulație a navelor. Chiar aseară (noaptea de miercuri spre joi, n.r.), alarmele antiaeriene au sunat în orașele ucrainene, aproape de granița cu România, anunțând atacuri iminente. Dar astfel de lucruri nu se întâmpla doar în Ucraina: mesaje de alertă, care avertizează asupra posibilității căderii unor obiecte din spațiul aerian, sunt frecvent transmise cetățenilol români care locuiesc în Deltă, aproape de porturile ucrainene aflate constant sub atacul rușilor”, a spus Petrescu.

Aceste atacuri au devenit „noua normalitate”, iar „războiul din Ucraina va continua sa genereze instabilitate regională și riscuri asupra securității României și regiunii”, a mai spus generalul Petrescu.

„Există un risc constant, asociat probabilității tot mai mari de producere a unor incidente la granița NATO, provocate de posibilitatea ca anumite drone sau rachete să dea rateuri. Infrastructura României sau navele comerciale din apele teritoriale (ale României) ar putea fi lovite din greșeală”, a precizat Daniel Petrescu.

Acțiunile active și constante ale bruiajului rusesc afectează comunicațiile GPS, ceea ce provoacă riscul producerii unor coliziuni între navele aflate în apele teritoriale române sau cele care intră în zonele supuse restricțiilor de navigație de către Rusia. Un alt pericol evidențiat de șeful armatei române îl reprezintă minele marine din Marea Neagră, aflate în derivă.

Generalul cu patru stele al armatei române a susținut că România va trebui, în acest context, să aibă o abordare care să ducă la „creșterea rezilienței” societății românești în fața noilor amenințări, prin sprijin populației „față de NATO și SUA, în special”, prezența trupelor NATO în România, bugetul alocat apărării, derularea programelor naționale de apărare și interoperabilitatea cu armata SUA a unor sisteme de armament precum Himars, Patriot, F-16 ori vehiculele Piranha.

Citește mai mult