Social

Deținutele de la Penitenciarul nr. 13 vor avea acces la mai multe servicii medicale fără a părăsi izolatorul

Deținutele care își ispășesc pedeapsa în Penitenciarul nr. 13 din capitală vor avea acces la mai multe servicii medicale fără să părăsească izolatorul. Cu sprijinul partenerilor externi, aici a fost renovat și dotat cu echipamente de ultimă generație cabinetul ginecologic. Acest lucru va permite efectuarea analizelor, pentru care anterior Administrațua Națională a Penitenciarelor era nevoită să contracteze servicii din exterior.

facebook/ UNFPA Moldova
Sursa: facebook/ UNFPA Moldova

Victor Burunciuc este medic ginecolog la Penitenciarul nr. 13 din capitală. Medicul susține că femeile care ajung după gratii riscă să dezvolte afecțiuni ginecologice, iar motivul principal ar fi stresul. Săptămânal, cabinetul acestuia este vizitat de 15 deținute. Burunciuc susține că, până la renovarea și dotarea încăperii, Administrația Națională a Penitenciarelor era nevoită să contracteze anumite servicii sau chiar să transporte femeile la spital pentru a beneficia de toate investigațiile necesare, însă, acum, toate sunt posibile chiar în incinta peniteciarului.

„A fost dotat cu un fotoliu ginecologic modern, mobil, lampă de examinare, dulap de sterilizare, masă pentru instrumentariu, pat de examinare și un dulap cu tot necesarul”, afirmă Victor Burunciuc.

În Penitenciarul nr. 13, în prezent, sunt 40 de deținute. Femeile spun că acum vor beneficia de servicii medicale de calitate.

VOX: „Până acum, condițiile erau mult mai proaste. Este mult mai plăcut să vii. La noi veneau diferite organizații care făceau teste la cancer de col uterin la femeile mai în vârstă. Acum vom putea trece testul aici.”

„Au fost momente când am avut nevoie de cabinetul ginecologic. Super, suntem mulțumite de gestul pe care l-a făcut administrația.”

Noile echipamente au fost oferite de către Fondul ONU pentru Populație. Valoarea totală a donației constituie 860 000 de lei. Acțiuni similare urmează să fie întreprinse și în Penitenciarul nr. 16-Pruncul, care este de tip spital.

facebook/ UNFPA Moldova
Sursa: facebook/ UNFPA Moldova

„Se mai întâmplă ca oamenii să se confrunte cu situații dificile în viața lor, însă acest lucru nu înseamnă că trebuie să îi abandonăm. Trebuie să fim atenți la serviciile care le sunt oferite, iar serviciile medicale sunt esențiale. Femeile care sunt aici sau în alte instituții penitenciare au nevoie de controale regulate”, a subliniat Nigina Abaszada, reprezentanta UNFPA Moldova.

„Aceste echipamente, pe lângă faptul că sunt de ultimă generație sau foarte calitative, sunt și adaptate la necesitățile și specificul fiecărei persoane în parte, mă refer inclusiv la persoanele cu dizabilitate. Stanrdardizarea serviciilor medicale este o altă prioritate atât a ministerului, cât și a tuturor instituțiilor”, a menționat Veronica Mihailov-Moraru, ministra Justiției.

Directorul Administrației Naționale a Penitenciarelor, Anatolie Falca, susține că datorită sprijinului partenerilor, instituția va putea direcționa anumite resurse financiare pentru alte necesități.

„Se economisesc bani fiindcă atunci când era necesitate să scoatem pacienta în oraș trebuie să meargă doi din escortă, transport tur-retur. Problema era în echipament. Am acreditat 14 servicii medicale din 17 pe care le avem în penitenciar. Cea mai complicată o să fie acreditarea spitalului din Penitenciarul nr. 16.”

În prezent, în penitenciarele din țară, își ispășesc pedeapsa 290 de femei, inclusiv două minore.

Citește mai mult