INTERVIU // Nicolae Negru: Statul trebuie să oprească mituirea alegătorilor în campania electorală
Sancțiunile electorale contra partidului anticonstituțional „Șor” au fost suspendate. Decizia a fost luată de către Curtea Constituțională, care a anunțat că, până la soluționarea cauzei în fond, restricțiile introduse în Codul Electoral nu se vor aplica. Următoarea ședință este programată pentru data de 3 octombrie.
Parlamentul a interzis participarea la alegeri a liderilor și demnitarilor aleși pe listele unui partid neconstituțional, iar deputații din grupul Șor au contestat amendamentele aprobate. Decizia a fost amânată din cauza parității de voturi a magistraților. Subiectele au fost discutate cu editorialistul „Ziarului Național”, Nicolae Negru, în cadrul ediției de știri, moderată de către Leanca Lașco-Rață. Găsiți mai jos textul interviului.
Leanca Lașco-Rață: Domnule Negru, Curtea Constituțională a scos în afara legii un partid din cauza finanțării ilegale și a unor acțiuni subversive. Pe de o parte, vedem că iradierea din registrele de stat, anularea logoului, a denumirii și așa mai departe nu sunt suficiente. A rămas rețeaua de oameni, rețeaua de finanțare, de recrutare sau racolare. Curtea ia niște decizii, apoi se pare că se răzgândește. Cum a fost și în cazul simbolurilor agresiunii rusești, le-a interzis și apoi a dat o interpretare care punea poliția într-o situație sensibilă. Este într-adevăr așa sau nu? Nu ar trebui un traseu clar, ce se întâmplă cu un partid subversiv, oricare ar fi el?
Nicolae Negru: Cazul agresiunii ruse e unul și cazul de față este altul. Adică nu le putem asemăna. În cazul de față, nu-i vorba de vreo anulare, mă refer că acest partid nu reînvie. E sarcina Executivului să aducă în conformitate cu decizia Curții Constituționale toate legile și toate normele administrative și așa mai departe. Parlamentul a luat această decizie, în urma deciziei Curții Constituționale, ca membrilor comitetului executiv al Partidului „Șor” și reprezentanților acestuia în diferite administrații publice locale și centrale să li se interzică să candideze. Curtea Constituțională încă nu a examinat până la sfârșit această interpelare a deputaților din Partidul „Șor”. Doar pur și simplu a suspendat acțiunea Articolului 16 alineatul 2, care se referă la neînregistrarea sau interzicerea la înregistrare sau mai bine zis la interdicția de participare la vot. De ce a suspendat-o? Fiindcă acum avem campanie electorală, avem o înregistrare a candidaților în alegerile locale generale. Dacă, de exemplu, s-ar interzice unui cetățean să candideze la alegeri, iar ulterior Curtea Constituțională ar anula această lege sau acest articol din Codul Electoral, s-ar întâmpla că unui cetățean îi sunt limitate drepturile, nu sunt respectate drepturile de a alege și a fi ales. Din aceste considerente a procedat astfel Curtea Constituțională. S-ar putea întâmpla ca Curtea Constituțională să decidă că acest articol este neconstituțional, dar s-ar putea să decidă că este constituțional. Deci, ca să evite această situație, Curtea Constituțională pur și simplu a suspendat acțiunea acestui Articol 16 din Codul Electoral.
Leanca Lașco-Rață: Așa cum spuneați și dumneavoastră, justificarea Curții este că acești oameni care au interdicția de a candida din cauza afilierii cu un partid anticonstituțional, dacă se va adeveri că legea nu corespunde constituției, nu vor putea da timpul înapoi ca să participe la alegeri. Pare democratic și logic, dar nu credeți că Rusia abuzează de logică și democrație?
Nicolae Negru: Bine, vom vedea atunci. Aici, într-adevăr, e vorba de o posibilitate mai largă să spunem așa pentru Partidul „Șor” sau de Ilan Șor personal și pentru Rusia care stă în spatele lui să eludeze sau să ocolească mai indirect acea decizie a Curții Constituționale, deși e clar că Partidul „Șor” se află în afara legii și trebuie eradicat și așa mai departe. Dar instituțiile statului trebuie să țină cont de această decizie și să fie foarte atente la banii murdari care pătrund în Republica Moldova și să prevadă cumva folosirea acestor banii murdari în campania electorală și să oprească cumva mituirea alegătorilor în campania electorală. Pe de altă parte, politicienii, cetățenii Republicii Moldova trebuie să înțeleagă că folosirea banilor murdari sau luarea unei mite, să zicem de la un politician oarecare, nu este în folosul general al societății.
Leanca Lașco-Rață: Domnule Negru, vă mulțumesc pentru această intervenție.