Externe

Raport: Copiii ucraineni refugiați în țările Uniunii Europene întâmpină un șir de probleme, inclusiv traume psihologice

Copiii care au fugit din Ucraina către țările UE în urma războiului de agresiune al Rusiei se confruntă cu bariere lingvistice, educație întreruptă și traume psihologice, se arată într-un raport al Agenției pentru Drepturile Fundamentale a UE.

„Mulți dintre acești copii trăiesc într-o incertitudine perpetuă”, a spus directorul Agenției, Michael O'Flaherty.

Copiii strămutați de război încă se confruntă cu dificultăți în a accesa asistență medicală și servicii sociale adecvate, iar barierele lingvistice au fost enumerate drept obstacolul principal în accesul la îngrijire, potrivit raportului.

Agenția mai constată că statele membre UE nu au avut o abordare unificată pentru înregistrarea persoanelor strămutate, inclusiv a copiilor.

„Nu sunt disponibile date naționale cuprinzătoare cu privire la numărul de copii strămutați în statele membre ale UE”, se arată în raport.

Același raport a scos la iveală faptul că sistarea procesului educațional este o altă problemă. Potrivit cercetării, doar jumătate de milion de copii au fost înscriși la școală pentru anul universitar 2022-2023, scrie The Kiyv Independent.

În plus, se mai arată în raport, copii ucraineni cu dizabilități au întâmpinat dificultăți în accesul la îngrijire din cauza problemelor cu obținerea certificării de handicap în Ucraina.

„În scurta lor viață, copiii ucraineni strămuțiți au fost martori la o pandemie globală, la invazia violentă a țării lor și la o călătorie într-o nouă țară. „Au fost separați de membrii familiei, au fost nevoiți să învețe o nouă limbă, să înțeleagă o nouă cultură și să-și facă prieteni noi, fără să știe în același timp cât va dura acest capitol precar”, a spus O'Flaherty.

Datele publicate de Oficiul pentru Statistică al Uniunii Europene, Eurostat, care arată că 1,3 milioane de copii au primit protecție temporară de către țările UE.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult