Internațional

Bulgaria interzice importul de semințe de floarea soarelui din Ucraina

Bulgaria a interzis importul de semințe de floarea soarelui din Ucraina până la sfârșitul lunii noiembrie, anunță Ministerul Agriculturii de la Sofia. Decizia a fost luată după o videoconferință dintre miniștrii de resort ai celor două state.

Potrivit ministrului bulgar al Agriculturii, Kyryl Vatev, există un memorandum semnat între guvernul bulgar și Comitetul de inițiativă al fermierilor, iar acesta prevede interzicerea importului de floarea-soarelui din Ucraina până la sfârșitul lunii noiembrie.

Potrivit acestuia, după această perioadă, va funcționa regimul de licențiere pentru exportul de floarea soarelui, grâu, porumb și rapiță, în conformitate cu planul convenit între Ucraina și Comisia Europeană.

Amintim că producătorii de cereale din Bulgaria au cerut și interzicerea importurilor de grâu, porumb și rapiță din Ucraina, deoarece se tem de concurența neloială din Ucraina.

Bulgaria a fost singura țară din estul UE care a ridicat restricțiile la import la sfârșitul săptămânii trecute. Decizia a înfuriat însă fermierii care au ieșit la proteste cu tot cu utilaje, la Ruse și în alte localități de la granița cu România.

Polonia, Ungaria și Slovacia au ignorat decizia UE și continuă să interzică importul de cereale ucrainene.

Cu proteste au amenințat și fermierii moldoveni. Asociația „Forța Fermierilor” cere Guvernului să interzică importul de semințe de floarea-soarelui în Republica Moldova, cel puțin până la 31 decembrie, a declarat pentru postul nostru de radio, reprezentantul Asociației, Alexandr Slusari. Potrivit acestuia, din cauza importului de semințe din Ucraina, fermierii moldoveni, ar putea falimenta.

Pe de altă parte, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare punctează că prețul la floarea soarelui este determinat de cotațiile bursiere internaționale.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult