Internațional

Ucraina încearcă să atragă producătorii occidentali de arme pentru a-și transforma industria de apărare

Președintele Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că dorește să transforme industria de apărare a Ucrainei într-un „mare centru militar” printr-un parteneriat cu producătorii occidentali de arme, pentru a spori rezervele de arme necesare contraofensivei ucrainene împotriva Rusiei, relatează Reuters.

facebook.com/zelenskiy.official/
Sursa: facebook.com/zelenskiy.official/

Liderul ucrainean a vorbit la un forum cu producători internaționali de arme organizat de guvernul său pentru a discuta despre moduri de dezvoltare în comun a capacității industriale de a construi și repara arme în Ucraina, în pofida bombardamentelor rusești constante.

„Ucraina se află într-o fază a maratonului de apărare când este foarte important, esențial să înaintezi fără a te retrage. Rezultatele în prima linie sunt necesare zilnic, le-a spus Zelenski reprezentanților a peste 250 de producători occidentali de arme.

„Suntem interesați să localizăm producția de echipamente necesare apărării noastre și de fiecare dintre acele sisteme avansate de apărare care sunt utilizate de soldații noștri, oferind astăzi Ucrainei cele mai bune rezultate pe front”, a mai remarcat liderul de la Kiev.

Președintele Zelenski a spus că apărarea antiaeriană și echipamentele de deminare sunt prioritățile sale imediate. Autoritățile ucrainene urmăresc, de asemenea, să stimuleze producția internă de rachete, drone și muniție de artilerie.

Armata ucraineană și-a început contraofensiva la începutul lunii iunie pentru a încerca să recucerească teritoriile ocupate de forțele ruse, care controlează încă aproximativ 18% din teritoriul ucrainean. Autoritățile de la Kiev au raportat progrese în mai multe direcții și eliberarea a peste o duzină de sate, dar până acum forțele ucrainene nu au reușit să reia controlul asupra niciunui oraș important.

Ucraina depinde de sprijinul financiar și militar occidental și a primit astfel de ajutoare în valoare de zeci de miliarde de dolari de la începutul invaziei rusești, în februarie 2022. Dar războiul a generat o cerere în continuă creștere de arme și muniții. Guvernul ucrainean intenționează să creeze condiții economice speciale pentru a atrage investiții occidentale în sectorul intern de apărare, inclusiv un fond pentru a sprijini dezvoltarea de noil tehnologii. „Va fi un parteneriat reciproc avantajos. Cred că este un moment și un loc bun pentru a crea un mare centru militar”, a declarat Zelenski în timpul unei întâlniri separate cu producători de arme din SUA, Marea Britanie, Cehia, Germania, Franța, Suedia și Turcia.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult