Cultură

O campanie de promovare a cărții și lecturii s-a desfășurat simultan în România și Republica Moldova

„Biblioteca-sunet-imagine-culoare” este genericul Nocturnei Bibliotecilor o nouă abordare, creativă a activității pe timp de seară instituțiilor de bibliotecă. Campania de promovare a cărții și lecturii s-a desfășurat simultan în România și Republica Moldova, în cadrul unui parteneriat între Asociațiile Naționale ale Bibliotecarilor din ambele țări.

Graficianul Valeriu Herța a demonstrat participanților la un atelier de creație metoda scrierii frumoase. La un moment dat artistul a rotunjit frumos literele și a scris Moldova.

„Promovăm dragostea față de caligrafie, față de arta literelor, nu contează când începi, poți să fii și pensionar și abia mergi, dar mâna lucrează și chiar se folosește caligrafia în scop terapeutic. Caligrafia chiar dacă este o artă dificilă are o anumită frumusețe”.

Câteva refugiate din Ucraina au venit la Nocturnă cu o reprezentație inedită.

„Vrem ca copii noștri să nu uite limba maternă, ucraineană. Din materiale ecologice am confecționat aceste păpuși, aducem tuturor bucurie prin vechile povești ucrainene în variantă modernă”.

„Reflectă întreaga activitate a bibliotecilor în special a bibliotecilor publice, care sunt uneori muncile instituției de cultură în comunitate”, a afirmat Elena Pintilei, directoarea Bibliotecii Naționale.

Într-un dialog cu tânăra scriitoare Paula Erizanu, participanții la maratonul de lectură „Vacanță de magie”cu lecturi o mie organizat de Biblioteca naționala pentru copii Ion Creangă, își exprimau emoțiile în urma lecturii cărților preferate.

„Nu cred că apropiem tinerii cititori de carte dacă punem cartea pe un piedestal și le zicem cum trebuie s-o înțeleagă și nu le oferim șansa să se exprime ei înșiși în urma lecturii, să-și exprime plăcerea pe care o au, dar și frustrările”.

Din cei 167 de elevi care s-au înscris în iunie la maratornul lecturii doar 106 au avut curajul să ajungă în final.

„Toată vara eram foarte motivată să citesc cât mai multe cărți, să acumulez cât mai multe cuvinte noi”.

Cei mai buni cititori au fost premiați cu diplome, seturi de carte și au avut parte de o noutate.

„Maestrul Vladimir Beșleagă, scriitorul nostru drag a început să dăruiască cărțile din biblioteca personală cu ocazia Nocturnei. Biblioteca noastră primește în dar Colecția „O mie și una de nopți” în 15 volume, o colecție foarte frumoasă răsfoială”.

Nocturna Bibliotecilor a ajuns la a 14- a ediție.

Reporter SILVIA HODOROGEA

Citește mai mult