Economic

Constantin Borosan: R. Moldova este pregătită de sezonul rece, datorită stocării de gaze naturale de la parteneri de încredere

Republica Moldova este mult mai pregătită în acest an de sezonul rece față de anii precedenți, a declarat secretarul de stat de la Ministerul Energiei, Constantin Borosan, într-o discuție cu adjunctul Secretarului de Stat pentru resurse energetice în Departamentul de Stat al SUA, Geoffrey Pyatt. Oficialul moldovean a subliniat că acest lucru se datorează faptului că țara noastră stochează gaze naturale „de la parteneri de încredere”.

Părțile au avut un schimb de opinii despre proiectele stategice care vor crește securitatea energetică a țării noastre, se menționează într-un comunicat al Ministerului Energiei.

S-a făcut referire la interconectarea electroenergetică cu România, creșterea capacității de transport a gazelor naturale pe gazoductul Transbalcanic către depozitele de stocare din Ucraina, lansarea operatorului comercial al pieței de energie electrică, mai notează sursa citată.

Alt aspect abordat a fost cel cu privire la investiții în măsuri de eficiență energetică în sectorul rezidențial prin intermediul Fondului pentru Eficiență Energetică.

Ministerul Energiei precizează că Republica Moldova beneficiază din partea SUA de un sprijin financiar în valoare 60 de milioane de dolari, care este cel mai mare proiect de asistență tehnică pe energie din toate timpurile.

Măsurile de pregătire pentru sezonul de încălzire 2023 - 2024 și planul de acțiuni în cazul limitării furnizării gazelor naturale și a energiei electrice

Ministrul Victor Parlicov a prezentat la mijlocul lunii un septembrie un raport cu privire la modul de îndeplinire de către întreprinderi și autorități a acțiunilor prevăzute în Planul de măsuri pentru sezonul de încălzire 2023 - 2024. Potrivit documentului, SA Energocom este instituția desemnată să facă suficiente rezerve de gaze naturale pentru sezonul rece, în vederea asigurării securității energetice a țării noastre.

În același timp, volumul de cărbune din rezervele de stat a fost completat în proporție de 100%, fiind în curs de desfășurare procedura de achiziție și suplinire a stocurilor de păcură.

Potrivit documentului, Energocom are contracte în vigoare cu producători și furnizori de energie electrică din România, Ucraina, la etapa de negociere fiind prelungirea contractului cu MGRES.

Energocom a prelungit contractul cu MGRES pentru o lună

În luna octombrie Energocom va continua să achiziționeze energie electrică de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan. Condițiile contractuale au rămas neschimbate ca și pe parcursul ultimelor luni. Și prețul de achiziție a rămas același - 66 de dolari per MWh. Astfel, luna următoare Centrala va furniza aproximativ 305 mii MWh, ce constituie aproximativ 85% din necesarul de consum al consumatorilor de pe malul drept al Nistrului.

Restul energiei, pe lângă cea produsă din surse regenerabile și de Centralele Electrice de Termoficare, va fi contractată de la producători din Ucraina, România și bursa OPCOM.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult