Internațional

Proteste masive în Portugalia față de prețurile ridicate ale chiriilor și apartamentelor

Mii de oameni au protestat în Portugalia față de prețul chiriilor și apartamentelor. Astfel, portughezii sunt nevoiți să achite în medie pentru un apartament cu un dormitor aproape de trei ori mai mult decât salariul minim. Portugalia se confruntă cu o criză severă pe piața imobiliarelor, unde experții spun că lipsesc locuințele noi la prețuri accesibile, iar oamenii trebuie să muncească în două-trei locuri pentru a face față prețurilor care continuă să crească.

Sute de mii de oameni au ieșit pe străzile din Lisabona și din alte peste 20 de orașe din Portugalia, în semn de protest față de creșterea chiriilor și a prețurilor locuințelor, în timp ce inflația ridicată face și mai grea viața oamenilor. Orginizatorii „Home to Live", spun că sunt foarte mulți care luptă ca să aibă o locuință și astfel sunt nevoiți să muncească în două-trei locuri. Iar dacă nu achită chiria, locatarii sunt evacuați, iar casa lor este transformată în locuri de cazare pe termen scurt pentru turiști.

Manifestanții solicită guvernului să adopte noi politici în domeniul locuințelor și să stopeze evacuările și demolările fără a oferi locuințe decente în schimb. Ei mai propun „reglementarea eficientă a pieței” prin scăderea chiriilor și reînnoirea automată a contractelor de închiriere în vigoare și stabilirea valorii ratelor la creditele pentru prima casă, dar și contracararea speculei imobiliare.

Portugalia este una dintre cele mai sărace țări din Europa de Vest, unde anul trecut peste 50% dintre persoanele angajate au câștigat mai puțin de 1.000 de euro. Salariul minim este de 760 de euro, iar chiria medie pentru un apartament cu un dormitor este de peste 2 mii de euro.

Citește mai mult