Internațional

Zelenski spune că nimic nu va slăbi lupta Kievului împotriva Rusiei

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, într-un discurs dat publicității duminică, că nimic nu va slăbi lupta țării sale împotriva Rusiei, la o zi după ce Congresul SUA a adoptat o lege de finanțare provizorie care omite ajutorul pentru Ucraina, relatează Reuters, citat de news.ro.

Ministrul Apărării, Rustem Umerov, a declarat separat că a primit asigurări cu privire la continuarea asistenței militare în cadrul unei convorbiri telefonice cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin.

„Secretarul Austin m-a asigurat", a scris el într-o postare pe X, platforma cunoscută anterior sub numele de Twitter, folosind steaguri în loc de nume de țări, că sprijinul SUA pentru Ucraina „va continua” și că „războinicii ucraineni vor continua să aibă o susținere puternică pe câmpul de luptă”.

Un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe a declarat că Kievul colaborează cu partenerii săi americani pentru a se asigura că o nouă decizie bugetară va include fonduri pentru această țară și că sprijinul SUA este intact.

Zelenski, într-un discurs înregistrat cu ocazia sărbătorii Zilei Apărătorilor, nu a menționat direct votul din Congres, dar și-a reiterat hotărârea de a lupta până la victorie.

Nimeni nu ar putea „stinge” stabilitatea, rezistența, forța și curajul Ucrainei, a spus el, reluând un verb ucrainean folosit adesea pentru a se referi la întreruperile de curent cauzate de atacurile rusești.

El a adăugat că Ucraina va înceta să reziste și să lupte doar în ziua victoriei. „Pe măsură ce ne apropiem de ea în fiecare zi, spunem: „Vom lupta atât timp cât va fi nevoie”.

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat duminică faptul că republicanii s-au angajat să ofere ajutor Ucrainei printr-un vot separat și că sprijinul SUA nu poate fi întrerupt „sub nicio formă”.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Oleg Nikolenko, a încercat, de asemenea, să îi liniștească pe ucraineni cu privire la viitorul sprijin american în comentarii pe Facebook, subliniind că fondurile aprobate anterior nu vor fi afectate.

„Sprijinul pentru Ucraina rămâne neclintit de puternic în administrația americană, în ambele partide și camere ale Congresului SUA și, cel mai important, în rândul poporului american”, a scris el.

Citește mai mult