Social

Transferurile de bani către Republica Moldova din Germania și Israel depășesc cele din Rusia, conform datelor Băncii Naționale

Germania și Israelul sunt țările de unde moldovenii trimit cei mai mulți bani acasă. Datele Băncii Naționale arată că, de la începutul acestui an, transferurile din Uniunea Europeană au crescut cu aproximativ 15 la sută, în timp ce cele efectuate din Rusia s-au înjumătățit. Reporterul Moldova 1, Lucia Vieru, relatează.

Foto-simbol
Sursa: Foto-simbol

În al doilea trimestru al acestui an, moldovenii au primit de peste hotare aproape 464 de milioane de dolari, cu aproximativ 4 la sută mai puțin față de aceeași perioadă a anului trecut. Datele Băncii Naționale arată că cele mai multe mijloace financiare sau circa 358 de miloane de dolari au ajuns în Republica Moldova prin intermediul sistemelor de remitențe.

S-a schimbat încă un pic georgrafia transferurilor. Astfel, numărul operațiunilor efectuate din țările UE a fost în creștere cu 13,3%, comparativ cu trimestrul II 2022, și au înregistrat o pondere de 54,4 la sută. Transferurile din țările CSl s-au micșorat cu 43,4% sau ceea ce înseamnă aproape 14 la sută din total.

Germania a depășit Rusia și Israelul, devenind principala sursă de transferuri de bani în Republica Moldova. În trimestrul al doilea, viramentele din Germania au constituit 65 de milioane de dolari, fiind în creștere cu aproape 18%, iar cele din Israel au fost în valoare de 64,59 milioane de dolari. În același timp, transferurile din Rusia au scăzut aproape în jumătate și au constituit 59,53 milioane de dolari. Totodată, Italia, SUA, Marea Britanie, Irlanda, România și Belgia rămân în topul țărilor cu cele mai multe transferuri de bani pentru Republica Moldova.

Citește mai mult