Internațional

Președintele turc Erdogan avertizează UE că Turcia nu mai așteaptă și ia măsuri împotriva rebelilor kurzi

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a lansat un avertisment atât la adresa „teroriștilor”, cât și a Uniunii Europene, care lasă Turcia „să aștepte 40 de ani". Declarația a fost făcută la câteva ore după un atentat sinucigaș comis în capitală, dar și în urma unei hotărâri a CEDO, o „ultimă picătură care a umplut paharul”.

BBC
Sursa: BBC

Drept răspuns, Ankara a bombardat mai multe baze ale grupării rebele kurde PKK, în nordul Irakului și a distrus 22 de poziții, iar zeci de militanți au fost „neutralizați”.

Turcia nu mai așteaptă nimic din partea Uniunii Europene. Declarația a fost făcută de șeful statului turc în ședința de deschidere a noii sesiuni parlamentare. Acesta a adăugat că nu va „tolera noi exigențe sau condiții în procesul de aderare” a Turciei la UE, blocat, în prezent.

„Noi, turcii, nu avem așteptări de la Uniunea Europeană, la a cărei ușă am fost lăsați să așteptăm timp de 40 de ani. Dacă ei nu renunță la unele nedreptăți, cum ar fi impunerea vizelor, pe care o folosesc ca pe o sancțiune latentă, dacă nu-și corectează greșelile, vor pierde complet dreptul de a exprima așteptări politice, sociale, economice sau militare în privința noastră.”

Nemulțumirea președintelui turc pare să fie provocată de decizia recentă a Curții Europene a Drepturilor Omului, care a sancționat Turcia pentru o sentință în care un bărbat a fost condamnat pentru apartenență la o organizație armată doar pe baza utilizării aplicației de mesagerie criptată ByLock, aplicație considerată de guvernul turc un instrument de comunicare al autorilor loviturii de stat eșuate din 2016.

„Decizia CEDO este ultima picătură care a umplut paharul. Membrii organizației teroriste și partizanii lor care sunt încurajați de această decizie să nu-și facă speranțe în zadar! Această decizie nu le va da nicio ușurare sceleraților membri ai FETO”, a declarat șeful statului turc.

Președintele Erdogan a dat asigurări că Turcia nu va face niciun pas înapoi în lupta sa împotriva trădătorilor, precum și a teroriștilor.

„Strategia noastră de a ne proteja întreaga graniță sudică cu o bandă de securitate de cel puțin 30 de kilometri și de a menține activitățile dincolo de aceasta rămâne intactă. Noile măsuri pe care le vom lua sunt doar o chestiune de pregătire, timp și context.”

Discursul lui Erdogan a avut loc la câteva ore după un atentat sinucigaș asupra sediului poliției din Ankara și Ministerului de Interne, instituții aflate în aceeași clădire. Potrivit autorităților, cei doi atacatori au murit, unul detonându-și încărcatura explozivă, iar celălalt a fost împușcat de poliție. Potrivit ministrului de Interne, explozia a fost un „atentat terorist”, revendicat ulterior de separatiștii curzi.

Turcia a fost scena mai multor atentate în ultimii ani, revendicate de separatiștii kurzi sau de gruparea Statul Islamic. Ultimul atac cu bombă, comis acum un an în Istanbul, s-a soldat cu șase morți și peste 80 de răniți.

Twitter
Sursa: Twitter

Citește mai mult