Internațional

Luminița Odobescu: Situația de securitate din Ucraina și de la granițele Ucrainei este „gravă”

Situația de securitate din Ucraina și de la granițele Ucrainei este „gravă”, a afirmat, luni, ministrul de Externe al României, Luminița Odobescu, care participă la Kiev la reuniunea informală a șefilor diplomațiilor din Uniunea Europeană, transmite Agerpres.

Calea Europeana
Sursa: Calea Europeana

„România, stat UE care are cea mai mare graniță cu Ucraina, înțelege foarte bine consecințele războiului din Ucraina. Știți că părți din drone ruse au fost găsite pe teritoriul României. Atacurile Rusiei asupra infrastructurii civile, inclusiv asupra porturilor care sunt foarte aproape de România, sunt crime de război. Pentru noi, este important să continuăm să susținem Ucraina. Ce face Rusia în apropierea granițelor noastre subminează economia ucraineană, securitatea alimentară, inclusiv la nivel global, și securitatea navigației în Marea Neagră. România va continua să facă eforturi pentru a susține Ucraina în ceea ce privește tranzitul de cereale”, a menționat ea, într-o declarație înaintea reuniunii.

Odobescu a amintit că, până în prezent, peste 25 de milioane de tone de cereale din Ucraina au tranzitat România.

*„Lucrăm îndeaproape cu Guvernul ucrainean, cu Comisia Europeană, cu partenerii noștri ca să creștem capacitatea de cereale ucrainene care tranzitează (România) de la 2 milioane de tone la 4 milioane de tone (pe lună - n.r.) , până la finalul anului”, a decșarat ea.

Potrivit ministrului, "reziliența cotidiană a ucrainenilor și lupta lor de a-și apăra teritoriul, țara lor, sunt lucruri pe care le prețuim".

"Mă aflu aici pentru a transmite un mesaj puternic de susținere pentru Ucraina. România este un susținător puternic al Ucrainei, cât timp este nevoie", a adăugat Luminița Odobescu. Ea a reiterat susținerea țării noastre pentru începerea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina, până la finalul acestui an.

Citește mai mult