Internațional

Mircea Geoană, favorit în sondaje pentru alegerile prezidențiale din România în 2024

Actualul secretar general adjunct al NATO, Mircea Geoană, este favorit la alegerile prezidențiale din România. Cel puțin așa arată sondajele realizate în dreapta Prutului.

Observator
Sursa: Observator

Acesta este urmat de premierul României, Marcel Ciolacu, și deputatul AUR, George Simion.

Geoană este prima opțiune, din postura de candidat independent, având aproximativ un sfert din intențiile de vot, arată datele sondajului INSCOP.

Variantele studiului mai relevă că George Simion este contracandidatul ideal în turul doi, unde ar pierde în fața posibililor oponenți, iar contracandidați ar fi Mircea Geoană, Marcel Ciolacu sau Nicolae Ciucă.

O altă variantă este cea a unui tur doi cu Emil Boc, care l-ar învinge la scor strâns pe Marcel Ciolacu, dar ar pierde în fața lui Mircea Geoană.

„Este o premieră oarecum, în sensul în care, la o întrebare în care s-a precizat în mod explicit participanților la sondaj că Mircea Geoană este candidat independent, acesta s-a clasat pe locul unu. De asemenea, și la niște simulări de finală de tur doi s-a clasat tot pe locul întâi. Acest lucru ne arată fie o nemulțumire a românilor față de celelalte propuneri, în sensul în care nu au regăsit în propunerile partidelor nume suficient de credibile, fie un vot de protest al respondenților la adresa unei părți a clasei politice”, a spus Remus Ștefureac, director INSCOP.

INSCOP Research este o structură privată de cercetări sociale și marketing.

Alegerile prezidențiale din România urmează să se desfășoare în 2024 și vor avea loc în același an cu cele parlamentare și locale, dar și cu alegerile europarlamentare.

Citește mai mult