Politic

Interviu ÎN CONTEXT// Nicolae Negru: Deciziile demonstrează că Curtea Constituțională nu este controlată politic

Curtea Constituțională (CC) a anulat restricțiile pentru grupul Șor. Liderii formațiunii dizolvate, deputații și aleșii locali ai fostului partid pot participa în cursa electorală. Sancțiunile erau valabile pentru o perioadă de cinci ani pe care magistrații constituționali le-au anulat. Opinii separate au avut judecătorii Nicolae Roșca și Liuba Șova.

Scopul modificărilor la Codul Electoral era aplicarea deciziei Curții prin care partidul Șor a fost scos în afara legii. Judecătorul CC, Serghei Țurcan, susține că perioada restricțiilor a fost majorată în lectura a doua, de la trei la cinci ani, fără o explicație, iar partidul neconstituțional nu trebuie confundat cu membrii acestuia, iar o sancțiune colectivă nu ar fi potrivită.

Subiectele au fost discutate cu editorialistul „Ziarului Național”, Nicolae Negru, în cadrul emisiunii „În Context” de la Moldova 1. Vedeți în continuare textul interviului.

Radu Osipov: Domnule Negru, bună seara. A fost un exercițiu democratic, dar care este impactul pentru democrație în situația în care un grup cvasipolitic pur și simplu își poate schimba emblema și va continua activitățile în același mod?

Nicolae Negru: Bine, în primul rând, avem această veste bună pentru guvernare și, în general, pentru societate, că Republica Moldova este un stat de drept, că instituția Curții Constituționale nu este controlată politic. Cum le place multora să spună, mă refer acum la opoziție. De cealaltă parte, desigur că e o situație dificilă pentru actuala guvernare și, în general, pentru societate fiindcă e vorba nu numai de oligarhie, cum spunea domnul Plîngău, dar e vorba și cine este în spatele acestor oligarhi sau, mai concret, în spatele acestui oligarh: Ilan Șor. Știm că în spatele lui stă Rusia. Și acum trebuie să vedem sau, mai bine zis, statul nostru trebuie să vadă ce trebuie să facă să nu admită intrarea banilor murdari, banilor furați spre Republica Moldova și folosirea lor în campania electorală. Desigur, până acum aparte era mai simplu, dar intra în vigoare această lege. Acum o să fie foarte complicat: va trebui să se implice și Procuratura, și CNA, și SIS, și în general autoritățile să fie foarte atente, să facă tot posibilul pentru a nu admite folosirea banilor murdari în campania electorală. Asta este pe de o parte. Pe de altă parte, să facă tot posibilul pentru a nu admite să fie mituiți alegătorii. De cealaltă parte, alegătorilor trebuie să li se explice că dacă iau mită electorală nu este nici în folosul lor, nici în folosul societății.

Radu Osipov: Vă mulțumesc mult, domnule Negru, pentru aceste explicații.

Citește mai mult