E constituțional: judecătorii și procurorii care demisionează la 20 de zile după notificarea evaluării externe nu vor beneficia de garanții sociale
Judecătorii și procurorii care demisionează la 20 de zile după notificarea evaluării externe nu vor beneficia de garanții sociale, cum ar fi indemnizația de concediere sau pensia specială. Aceste prevederi incluse în Legea privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor au fost declarate constituționale astăzi de Înalta Curte, după ce a fost sesizată de deputații socialiști.
În sesizarea depusă la Curte, deputatul BCS, Grigore Novac argumentează că aceste prevederi ar încălca dreptul la prezumția de nevinovăție. Novac susține că aceste pedepse ar trebui să fie limitate în timp, în concordanță cu perioada în care s-au depistat încălcări, și nu aplicate pe întreaga carieră a unui judecător sau procuror. Magistrații Curții au însă o altă opinie.
„Curtea a stabilit că sancțiunea eliberării din funcție a subiectului evaluat reprezintă o măsură proporțională prin raportare la gravitatea comportamentelor interzise de lege. Prevederea contestată nu-i împiedică pe subiecții care nu au trecut evaluarea să-și continue activitatea în domeniul juridic în funcții din sectorul privat sau în funcții din sectorul public. Referitor la lipsirea subiecților care nu au promovat evaluarea de dreptul la indemnizația unică de concediere, Curtea a observat că indemnizația în discuție se acordă judecătorilor și procurorilor în condițiile Legii cu privire la statutul judecătorului și ale Legii cu privire la Procuratură”, a menționat Domnica Manole, președinta Curții Constituționale.
Totodată, Grigore Novac s-a referit și la procedura publică de evaluare, pe care o consideră inoportună, întrucât ar încălca dreptul la viața privată a judecătorilor și procurorilor.
„La solicitarea motivată a subiectului evaluării, în interesele asigurării ordinii publice, protecției vieții private sau moralității, audierea sau o parte a acesteia poate avea loc într-o ședință care nu este publică. Cea care decide, în ultimă instanță, este Comisia de evaluare, care poate refuza solicitarea de a desfășura audierea sau o parte a acesteia într-o ședință care nu este publică doar dacă există motive temeinice”, a declarat Domnica Manole.
În concluzie, președinta Curții Constituționale, Domnica Manole a subliniat că lipsirea celor care nu au promovat evaluarea de dreptul la pensia specială nu conduce la pierderea mijloacelor de existență. Aceștia pot beneficia de pensia pentru limită de vârstă, în condițiile generale stabilite de Legea privind sistemul public de pensii.