Precizările Ministerului de Externe privind aplicarea autorizației ETIAS față de moldoveni
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a venit cu detalii referitor la programul ETIAS - sistemul european de informații și de autorizare privind călătoriile în spațiul Schengen. Potrivit sursei, utilizarea autorizației de călătorie ETIAS va fi opțională în primele șase luni de la data începerii funcționării acesteia. Odată perfectată, autorizația de călătorie va fi valabilă pentru o perioadă de trei ani sau până la sfârșitul perioadei de valabilitate a pașaportului utilizat pentru obținerea ETIAS.
Potrivit purtătorului de cuvânt al MAEIE, Daniel Vodă, UE planifică începerea funcționării ETIAS din noiembrie 2023. Totuși, termenul nu este unul stabilit oficial, or acesta a suferit modificări și anterior. Potrivit lui Daniel Vodă, autorizația de călătorie, care va costa șapte euro, va fi obligatorie pentru persoanele cu vârsta între 18 și 70 de ani.
MAEIE anunță că autorizația de călătorie va fi valabilă pentru o perioadă de trei ani sau până la sfârșitul perioadei de valabilitate a pașaportului utilizat pentru obținerea autorizației de călătorie.
Pentru o perioadă de șase luni de la data începerii funcționării ETIAS, utilizarea autorizației de călătorie va fi opțională. La trecerea frontierei externe a UE, de exemplu – a frontierei moldo-române, cetățenii Republicii Moldova vor fi informați de către autoritățile române, despre faptul că vor fi obligați să dețină o autorizație de călătorie valabilă de la data expirării perioadei de șase luni din momentul începerii funcționării ETIAS.
De menționat că precizările Ministerului de Externe vine în contextul în care presa din Republica Moldova a scris anterior că, începând cu anul 2023, cetățenii țărilor care beneficiază de regimul fără vize cu Uniunea Europeană, inclusiv cetățenii Republicii Moldova, vor trebui să obțină o autorizație de călătorie electronică ETIAS pentru a intra în spațiul Schengen.