Politic

INTERVIU // Mihai Mogîldea: Urmează decizia Consiliului European ce vizează aderarea Republicii Moldova la UE

Parlamentul European va adopta astăzi o Rezoluție privind parcursul european al Republicii Moldova. În dezbateri au fost exprimate mai multe opinii optimiste. În cadrul reuniunilor precum este și Summitul Comunității Politice Europene, care are loc la Granada, mai degrabă se negociază deciziile importante decât sunt anunțate în mod oficial.

La ce să ne așteptăm de această dată? Răspunsuri la aceste întrebări a oferit politologul Mihai Mogîldea, vicedirector al Institutului pentru Politici și Reforme Europene în cadrul ediției de știri. Găsiți mai jos textul interviului.

Leanca Lașco-Rață: Așadar, astăzi la Granada a început Summitul Comunității Politice Europene. Am văzut declarațiile de susținere a parcursului nostru european în cadrul Summitului CPE de la Bulboaca. Chiar dacă, de obicei, e vorba de o reuniune unde deciziile importante se negociază mai degrabă decât sunt anunțate oficial. La ce să ne așteptăm de această dată?

Mihai Mogîldea: De această dată, ca și la summiturile anterioare, ne putem aștepta la o discuție axată pe problemele de actualitate de pe continentul european. Sunt câteva probleme aflate pe agenda acestui summit. Prima dintre ele ține de securitate. Cu siguranță, vor exista discuții pe marginea evoluției războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei, necesităților Ucrainei, asupra modului în care țările europene pot ajuta la înarmarea Ucrainei pentru a răspunde atacului militar al Federației Ruse. În același timp, o nouă problemă adusă pe agenda de discuții de la acest summit este problema migrației. Am observat în ultimele săptămâni probleme majore legate de coordonarea și managementul fluxului de migranți în Italia, Spania. Se vor identifica soluții pentru o mai bună coordonare la nivel european pe acest aspect. În același timp, așa cum s-a discutat și în Republica Moldova, vor fi abordate și subiecte care țin de conectivitate. Infrastructura de pe continentul european trebuie să fie una mai bine dezvoltată în așa fel încât țările membre ale Uniunii Europene și cele non UE să fie interconectate în ceea ce numim un spațiu unic integrat al continentului european. Atât pe dimensiunea rutieră, dimensiunea aviatică, dimensiunea maritimă, dar și când vine vorba de telecomunicații. Aici, Republica Moldova, cu siguranță, are câteva priorități pe care poate să le aducă pe agenda de discuții. Noi, ca țară, suntem interesați de interconectarea cu Uniunea Europeană. Și aici progresele pe care le-am obținut legate de reducerea tarifelor la roaming pot fi succedate de alte noi proiecte axate pe Republica Moldova, dar și în țările din regiunea noastră.

Leanca Lașco-Rață: Mâine, va fi reuniunea informală a șefilor de state și de guvern UE. Credeți că se va ajunge la o înțelegere pentru Ucraina și Republica Moldova? Mai ales că vine iarna și ar putea apărea din nou întreruperi de curent electric, așa cum s-a întâmplat la noi și anul trecut. Politic vorbind, poate fi văzută Republica Moldova aparte de Ucraina?

Mihai Mogîldea: Este o întrebare deloc ușoară și cred că astăzi dosarul Republicii Moldova este examinat de către Uniunea Europeană separat de cel al Ucrainei. Spun asta pentru că Republica Moldova a avut niște lecții pentru acasă pe care a trebuit să le realizeze în ultimul an și jumătate după acea decizie a Consiliului European din iunie 2022, prin care am obținut statutul de țară candidat. Astăzi, statele membre ale Uniunii Europene cu care, de altfel, președinta Maia Sandu va avea posibilitatea să discute, vor analiza în particular progresele obținute de către țara noastră. În ce măsură am îndeplinit recomandările Comisiei Europene și în ce măsură suntem pregătiți să deschidem negocierile de aderare la Uniunea Europeană? Putem spune că ar există anumite domenii pe care cooperarea cu Ucraina și cooperarea în formatul Republica Moldova, Ucraina, Uniunea Europeană este altul necesar și prioritar. Vorbim de domeniul energetic, vorbim de domeniul mediului, domeniul infrastructurii, așa cum am menționat anterior. Aceste legături trebuie să fie consolidate mai departe.

Când vine vorba despre integrarea europeană, trebuie să înțelegem că aceste două state, odată cu obținerea statutului de țară candidată, au niște criterii de îndeplinit, iar capacitatea acestora de a progresa, proiectarea de aderare la Uniunea Europeană depind în particular de fiecare stat și mai puțin de viziunea că noi și Ucraina suntem două țări care vor veni la pachet, că ar fi dependente una de alta. Nu. Noi trebuie să ne facem foarte bine temele de acasă și să ne promovăm într-un mod cât mai vizibil ambițiile și dezideratele noastre care țin de aderarea la Uniunea Europeana.

Leanca Lașco-Rață: Parlamentul European va adopta astăzi rezoluția privind parcursul european al Republicii Moldova. Am ascultat dezbaterile de marți seara și am văzut multe opinii optimiste. În ce măsură Parlamentul poate pune presiune pe șefii de stat și de guvern din Uniunea Europeană?

Mihai Mogîldea: Parlamentul European are un rol limitat în ceea ce privește decizia ce urmează a fi adoptată de către Consiliul European în luna decembrie a acestui an. Vizavi de începerea negocierilor de aderare cu Uniunea Europeană, Parlamentul European este în măsură să ceară Comisiei Europene și statelor membre ale Uniunii Europene începerea negocierilor de aderare cu Uniunea Europeană. Poate recomanda acest lucru, dar nu are mecanisme de ordin juridic prin care ar putea influența acest proces. Când vine vorba de procesul de extindere, sunt două structuri care au un rol fundamental. Pe de o parte, este Comisia Europeană, care este un organism de ordin tehnic menit să evalueze în ce măsură reformele, politicile și criteriile de aderare sunt îndeplinite de un stat care își dorește să adere la Uniunea Europeană și în ce măsură acel stat respectă standardele și valorile europene. Pe de altă parte, există Consiliul European alcătuit din 27 de șefi de stat și de guvern ai țărilor membre care se pronunță mai degrabă pe latura politică a acestei probleme. Ei sunt acei exponenți care au rolul decisiv și vor oferi votul decisiv pentru decizia Consiliul European de la finalul acestui an pe care o așteptăm cu toții.

Leanca Lașco-Rață: Vă mulțumim pentru aceste comentarii.

Citește mai mult