INTERVIU // Cristian Pîrvulescu: La nivelul Comisiei Europene, există un sprijin total de lansare a negocierilor de aderare pentru Republica Moldova
La începutul lunii noiembrie, Comisia Europeană va prezenta raportul său anual cu privire la extinderea Uniunii Europene și va evalua progresele înregistrate de Republica Moldova în calitate de țară candidat. În cadrul vizitei sale la Chișinău, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-a reconfirmat sprijinul pentru Republicii Moldova în parcursul european.
Subiectele au fost discutate cu politologul Cristian Pîrvulescu, în cadrul ediției de știri, moderată de către Leanca Lașco-Rață. Găsiți mai jos textul interviului.
Leanca Lașco-Rață: Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-a reconfirmat sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova. De asemenea, a menționat că blocul comunitar va continua să ofere asistență țării noastre în depășirea crizei de securitate și a celei energetice. Care a fost miza acestei vizite?
Cristian Pîrvulescu: Această vizită vrea să sublinieze sprijinul politic pe care Uniunea Europeană, în particular, Comisia Europeană îl asigură Moldovei. În condițiile complicate care există acum, geopolitice, în primul rând, dar și în cele legate de noile dezvoltări din Europa: criza migrației, războiul din Fâșia Gaza și altele, doamna Ursula von der Leyen a vrut să transmită Guvernului Moldovei, președintei Maia Sandu, dar și moldovenilor că, cel puțin la nivelul Comisiei Europene, există un sprijin total în ceea ce privește începerea negocierilor de aderare. Că raportul Comisiei va fi unul pozitiv, iar Moldova a făcut progrese evidente și acestea vor fi susținute.
Leanca Lașco-Rață: La începutul lunii viitoare, Comisia Europeană va prezenta raportul său anual cu privire la extinderea UE și va evalua progresele înregistrate de Republica Moldova în calitate de țară candidat. Care credeți că ar putea fi verdictul la Bruxelles?
Cristian Pîrvulescu: Nu am niciun fel de îndoială în ceea ce privește raportul, verdictul va fi pozitiv. Comisia Europeană și chiar și doamna Ursula von der Leyen a sugerat la Chișinău că va da undă verde pentru începerea negocierilor de aderare, iar Parlamentul a făcut-o deja în două rânduri. Rămâne ca și la nivelul Consiliului Europei să se întâmple asta. Și acolo sunt cele mai mari probleme, nu pentru că nu ar exista sprijin politic. Președintele Consiliului, Charles Michel, a fost cât se poate de categoric și nu doar în ceea ce privește aderarea Moldovei, ci în privința unei politici de largă aderare, astfel ca, până în 2030, câteva state să mai adere la UE. Dar există unii șefi de stat și de guvern care nu sunt, încă, cât se poate de clari în ceea ce privește susținerea Ucrainei și, prin consecință, și cea a Moldovei.
Leanca Lașco-Rață: Lupta cu corupția și reforma în justiție sunt două domenii care sunt foarte atent observate de către oficialii de la Bruxelles. Vreau să vă întreb, care alte paliere sunt necesare de îmbunătățit pentru a obține începerea negocierilor?
Cristian Pîrvulescu: Moldova a reușit să atingă toate cele nouă probleme pe care Uniunea Europeană le-a pus pe agendă. Nu pe toate în egală măsură. E vorba, însă, în primul rând, de reforme legislative care, în condițiile majorității din Parlamentul de la Chișinău, nu sunt greu de obținut. Mai dificilă este, însă, implementarea lor. Moldova va trebui însă să facă cu siguranță eforturi nu doar în ceea ce privește statul de drept și lupta împotriva corupției, dar și în ceea ce privește dezvoltarea economiei, pentru că fără o economie puternică va fi foarte complicat pentru Moldova să adere la Uniunea Europeană. Iar în acest moment sunt încă multe reforme de făcut și în acest domeniu.
Leanca Lașco-Rață: Ursula von der Leyen a confirmat faptul că Rusia nu poate deturna procesul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Totuși, în contextul unei crize regionale, cum credeți, care vor fi repercusiunile acestei influențe pentru țara noastră?
Cristian Pîrvulescu: Pentru Moldova, deja influențele sunt foarte mari. Pentru că războiul hibrid, care înseamnă folosirea rețelelor sociale pentru a deturna atenția unei părți a opiniei publice, are deja un succes relativ în Moldova, ca și în România, ca și în alte state ale Uniunii Europene. Dar în Moldova în mod particular, pentru că există o populație rusofonă care este foarte ușor de atins. Iată de ce Rusia va încerca să creeze perturbații, să creeze blocaje, să împiedice acest proces. Trebuie să înțelegem, războiul din Ucraina nu este un război doar împotriva Ucrainei și ucrainenilor. Este un război pentru a crea o criză europeană, inclusiv legată de migrația ucrainenilor, care să ducă la dezmembrarea celui mai important concurent al Rusiei. Pentru că Uniunea Europeană reprezintă un model de organizare și mai ales de economie cu care Rusia nu poate și nici nu vrea să concureze și atunci preferă mai degrabă să contribuie la disoluția acesteia. Iată de ce e important, crede Uniunea Europeană, ca în statele membre să dăm un semnal geopolitic clar și să asigurăm condițiile unei extinderi largi. Dar asta presupune că și Uniunea Europeană trebuie să facă transformări esențiale pe care încă nu le-am început și despre care doar discutăm în momentul de față.
Leanca Lașco-Rață: Vă mulțumesc pentru acest interviu.