Politic

Platforma de sprijin pentru Moldova: Ministra Afacerilor Externe din Franța, Catherine Colonna, anunță un nou sprijin financiar

Peste 30 de state, dar și zeci de organizații internaționale și financiare se reunesc astăzi la Chișinău, în cadrul celei de-a patra ediții a Platformei de sprijin pentru Moldova, inițiată de România, Germania și Franța.

Republica Moldova va primi sprijin financiar pentru proiectele de susținere socială și programele UNICEF, a declarat ministra Afacerilor Externe din Franța, Catherine Colonna, la cea de-a patra ediție a Platformei de Sprijin pentru Moldova. Oficiala a precizat că Agenția Franceză pentru Dezvoltare își va intensifica activitatea în Republica Moldova, pentru a moderniza sectorul energetic și a apropia țara noastră de rețeaua europeană de energie. Catherine Colonna a anunțat contribuția de 300 de milioane „în plus pentru a finanța proiecte”.

Autoritățile din țara noastră își propun să creeze un fond al solidarității, care să fie atât o acumulare de surse financiare, cât și un schimb de experiență între state, a declarat prim-ministrul Dorin Recean în discursul său la deschiderea Platformei de Sprijin pentru Moldova.

„Noi ne propunem să creăm un fond al solidarității, unde vom atrage nu doar resurse financiare și colaborare, dar vom partaja și experiență. Ne asumăm angajamentul să ne sporim securitate și eficiență energetică. Vom prezenta un plan ambițios de a reduce importurile de resurse energetice și de ne atinge țintele pentru eficiență energetică. Planurile noastre ambițioase sunt realiste și noi lucrăm din greu pentru a dezvolta capacitățile necesare pentru a implementa câteva milioane de euro pe an în infrastructură, sporirea eficienței energetice, tranziția verde și adaptarea la schimbările climatice”, a declarat Dorin Recean.

Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova a devenit un instrument care ajută țara noastră să treacă prin mai multe crize și să facă față provocărilor, a declarat ministrul de Externe, Nicu Popescu. Șeful diplomației de la Chișinău a subliniat că edițiile anterioare ale Platformei s-au soldat cu rezultate remarcabile și sprijin indispensabil pentru țara noastră.

Germania va sprijini financiar în continuare Republica Moldova pentru desfășurarea reformelor. Despre aceasta a declarat ministra Afacerilor Externe a Germaniei, Annalena Baerbock. Oficialul german a apreciat progresele țării noastre și a precizat că Republica Moldova se află pe un drum corect datorită determinării sale și a reușit să depășească provocările economice și politice.

Republica Moldova este în continuare expusă consecințelor războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei, iar Platforma de Sprijin pentru Moldova și grupurile de lucru își propun să răspundă acestor provocări cu care se confruntă țara noastră, a declarat Secretarul general de Stat al României, Mircea Abrudean. Potrivit oficialului, în acest context complicat Chișinăul a reușit în timp scurt să facă pași importanți pentru a-și îmbunătăți reziliența și eficiența energetică.

UPDATE 9:20 Are loc ceremonia oficială de înțelegere privind serviciile de consultanță și asistență tehnică între Republica Moldova și Banca Europeană de Investiții.

UPDATE 9:15 A avut loc ceremonia de semnare a memorandumului de înțelegere între Guvernul Republicii Moldova, reprezentat de Ministerul Finanțelor, Ministerul Mediului și Agenția franceză pentru dezvoltare”.

UPDATE 9:10 A fost semnat un acord de creditare dintre Republica Moldova și Agenția pentru Dezvoltare”.

Dorin Recean: Este un gest de solidaritate de care dau dovadă prietenii noștri

Potrivit premierului, reprezentanții statelor participante, inclusiv la nivel de miniștri de Externe, vor analiza necesitățile țării noastre în contextul crizei generate de războiul Federației Ruse în Ucraina.

„Este un gest de solidaritate de care dau dovadă prietenii noștri în raport cu Republica Moldova”, a menționat, în cadrul unui briefing, Dorin Recean.

În cadrul reuniunii, Republica Moldova va solicita ajutor pe trei direcții principale, care reflectă prioritățile noastre în dezvoltarea țării.

Prima direcție se referă la suportul bugetar, necesar pentru acoperirea cheltuielilor legate de plata salariilor și a pensiilor, dar și pentru susținerea în continuare a păturilor social vulnerabile.

O altă direcție ține de crearea unui Fond pentru Infrastructură, care va contribui la modernizarea și extinderea infrastructurii existente, creând o bază solidă pentru creșterea economică și dezvoltarea socială. De asemenea, va fi abordată crearea Fondului pentru Energia Verde.

Ne vom concentra pe sporirea eficienței energetice

„Acest fond va contribui la sprijinirea proiectelor inovatoare în domeniul energiei verzi și la reducerea dependenței noastre de sursele de energie poluante. Ne vom concentra în continuare pe sporirea eficienței energetice, trecerea la energia regenerabilă, dar și pe programele care ne vor ajuta să ne ajustăm la schimbările climatice”, a spus prim-ministrul Dorin Recean.

La reuniunile precedente ale Platformei de Sprijin pentru Moldova, desfășurate la Berlin, Paris și București, țara noastră a primit suport pentru compensarea cheltuielilor în factură, acordarea ajutorului fermierilor și realizarea proiectelor de infrastructură.

Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova (Moldova Support Platform) este o inițiativă a României, Germaniei și Franței, care urmărește generarea de asistență imediată politică, financiară și materială, precum și de expertiză aprofundată pentru procesul de reformă democratică, din partea instituțiilor și statelor membre ale Uniunii Europene, a țărilor G7, a instituțiilor financiare internaționale și organizațiilor internaționale, precum și a altor parteneri de dezvoltare.

Scopul organizării Conferințelor este de a mobiliza, concentra și coordona sprijinul politic, tehnic și financiar al țărilor dezvoltate pentru Republica Moldova.

O inițiativă a României, Germaniei și Franței

Prima ediție a Conferinței ministeriale a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova a avut loc la Berlin, Germania, pe 5 aprilie 2022.

Cea de-a doua ediție a avut loc la București, România, pe 15 iulie 2022.

A treia ediție a Conferinței a avut loc la Paris, Franța, pe 21 noiembrie 2022.

Ediția curentă, a patra, e găzduită astăzi, 17 octombrie 2023, la Chișinău.

În pregătirea Conferințelor ministeriale au loc ședințele grupurilor de lucru tematice constituite pe șase piloni, după cum urmează:

Republica Moldova este în atenția comunității internaționale. Susținerea stabilității și a parcursului său european este esențială

În iulie 2022, la București, la cea de-a doua ediție a Platformei de sprijin pentru Moldova, ministrul de Externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a accentuat importanța susținerii Republicii Moldova în eforturile sale de a face față crizelor și de a se alătura marii familii europene.

„Este crucial să rămânem uniți în aceste timpuri grele. Doar astfel vom putea face diferența chiar și pe timp de război”, sublinia Annalena Baerbock.

În conferința de încheiere în iulie 2022, șeful diplomației de la București, Bogdan Aurescu, a declarat că Republica Moldova este în atenția comunității internaționale și că susținerea stabilității Moldovei și a parcursului său european este esențială.

Republica Moldova trebuie să simtă că nu e singură în fața problemelor pe care le are și a reformelor pe care le va face

„Această conferință se desfășoară la trei săptămâni după ce Republica Moldova a fost declarată stat candidat UE, iar Platforma este un suport necesar pentru susținerea tehnică și financiară a reformelor ce urmează. Știm cu toții că războiul din Ucraina a generat Moldovei crize grave și pierderi economice majore. Or, astăzi, prin intermediul acestei Conferințe, am reușit să adunăm o contribuție semnificativă pentru susținerea Republicii Moldova. Trebuie să continuăm și chiar să intensificăm suportul pentru cetățenii de dincolo de Prut, iar Republica Moldova trebuie să simtă că nu e singură în fața problemelor pe care le are și a reformelor pe care le va face”, a menționat Bogdan Aurescu la 15 iulie 2022.

„Moldova este în prima linie a amenințărilor emergente pentru UE, ca urmare a războiului: contrabanda cu arme, droguri, mărfuri și persoane. Suntem un contribuitor angajat la combaterea acestor riscuri. Dar trebuie să ne sporim capacitățile pentru a proteja Moldova și a proteja UE de aceste riscuri. Buna noastră cooperare cu Frontex și Europol, precum și deschiderea unui hub de securitate al UE la Chișinău în vara acestui an, sunt mărturie a progresului nostru către obiectivele noastre comune. Dar efectele războiului vor fi resimțite zeci de ani înainte. Trebuie să consolidăm în continuare capacitatea poliției și a organelor noastre de aplicare a legii pentru a face față consecințelor”, declara președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, la cea de-a treia ediție a Platformei de sprijin pentru Moldova, din 21 noiembrie 2022, de la Paris.

presedinte.md
Sursa: presedinte.md

Citește mai mult