Economic

Platforma de Sprijin pentru Moldova // Au fost semnate trei memorandumuri în domeniul energiei. Victor Parlicov: Prioritatea urgentă este eficiența energetică

Eficiența energetică este o prioritate urgentă pentru Republica Moldova, a declarat ministrul Victor Parlicov în cadrul Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova. Ministrul a precizat că astăzi la Chișinău au fost semnate trei documente care vor asigura securitatea energetică a Republicii Moldova și dezvoltarea infrastructurii.

Ministerul Energiei // Facebook.com
Sursa: Ministerul Energiei // Facebook.com

Agenția Franceză pentru Dezvoltare și Banca germană de dezvoltare KfW vor aloca Republicii Moldova 68,7 milioane de euro.

„38,7 milioane sunt grant oferit de Guvernul Germaniei, în baza unui acord semnat cu Cabinetul de miniștri de la Chișinău. 30 de milioane reprezintă un credit concesional pe termen lung oferit de Guvernul francez. Un sfert din suma totală va fi utilizat pentru reabilitarea termică a clădirilor cu menire socială: spitale, școli”, a precizat Parlicov.

Ministrul Energiei susține că tarifele la energie pot fi reduse dacă se va consuma mai puțină energie. În context, Victor Parlicov a precizat că pentru încălzirea clădirilor în Republica Moldova se consumă de două ori mai multă energie decât în Uniunea Europeană.

Potrivit calculelor făcute de autorități, ar fi nevoie de 7 miliarde de euro pentru reabilitarea termică a clădirilor.

O altă înțelegere la care s-a ajuns în cadrul Platformei de Sprijin pentru Moldova a fost alocarea de către Norvegia a unui grant de 400 de milioane de coroane norvegiene (circa 34 milioane de euro). Componenta de grant este condiționată de accesarea unei noi tranșe suplimentare, în valoare de 165 de milioane de euro, oferită de BERD.

„Asta este pentru achiziții de gaz, pentru securitate și pentru a dezvolta Energocom-ul să devină un jucător mai activ pe piață, să își crească capacitatea”, a explicat ministrul.

Ministrul a mai spus că Banca Europeană pentru Investiții (BEI) va aloca 100 de milioane de euro grant pentru asistență tehnică în Ucraina și Republica Moldova. „Noi beneficiem de 15 milioane din acest grant pentru energie, mediu și infrastructură”, a precizat Parlicov.

Republica Moldova, potrivit lui Parlicov, ar urma să dezvolte interconexiunile energetice, astfel încât să poată primi, dar și livra energie.

„Republica Moldova poate deveni acea interfață între piața europeană și piața ucraineană a energiei, inclusiv să putem ajuta la reconstrucția Ucrainei atunci când va fi nevoie”, a explicat Parlicov.

Republica Moldova va primi peste 400 de milioane de euro pentru a-și dezvolta domeniile cheie, cum ar fi sectorul energetic, dar și pentru implementarea în continuare a reformelor necesare pentru aderarea la UE. Anunțul a fost făcut de miniștrii de Externe ai Franței și Germaniei, în cadrul celei de-a 4-a ediții a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, găzduită în premieră de țara noastră.

La reuniune participă peste 30 de state și zeci de organizații internaționale, care își propun să mobilizeze ajutorul necesar pe trei direcții principale în dezvoltarea țării - sprijinul bugetar, crearea unui Fond pentru Infrastructură și a Fondului rezidențial pentru eficiență energetică.

Cornelia Stefoglu

Cornelia Stefoglu

Autor

Citește mai mult