R. Moldova va primi aproximativ 400 de milioane de euro, în cadrul Platformei de sprijin
Republica Moldova va primi aproape 400 de milioane de euro pentru a-și dezvolta domeniile cheie, cum ar fi sectorul energetic, dar și pentru implementarea în continuare a reformelor necesare pentru aderarea la UE. Anunțul a fost făcut de miniștrii de Externe ai Franței și Germaniei, în cadrul celei de-a 4-a ediții a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova,, găzduită marți în premieră de țara noastră. La reuniune participă peste 30 de state și zeci de organizații internaționale, care își propun să mobilizeze ajutorul necesar pe trei direcții principale în dezvoltarea țării - sprijinul bugetar, crearea unui Fond pentru Infrastructură și a Fondului rezidențial pentru eficiență energetică.
Evenimentul a început la ora 8:00, când delegațiile au sosit la Palatul Republicii. Mai mulți oficiali au făcut declarații până la debutul reuniunii.
„Aveți nevoie de asistența noastră, clar, dar și de voință politică de a face multe reforme. Am urmărit că Republica Moldova face asta. Va fi în curând membră a Uniunii Europene”, a declarat ministrul de Externe din Luxembrug, Jean Asselborn.
Până la deschiderea oficială a evenimentului, țara noastră a semnat mai multe memorandumuri și acorduri de finanțare între Republica Moldova și partenerii participanți la Platforma de sprijin pentru Moldova. Printre aceștia se numără Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană pentru Investiții.
Startul Platformei de Sprijin pentru Moldova a fost dat după ora 10:00 de premierul Dorin Recean. În debutul discursului său, Recean a mulțumit tuturor celor prezenți pentru sprijinirea Ucrainei în lupta împotriva agresiunii rusești și a menționat că în țara noastră este pace și securitate grație faptului că ucrainenii nu cedează în fața invadatorilor.
„Prezența dumneavoastră aici este o mărturie a solidarității și angajamentului pentru a susține democrația Republicii Moldova, economia și dezvoltarea. Astăzi nu ne-am întâlnit doar pentru a discuta despre ceea ce s-a făcut, dar și să stabilim un curs pentru un viitor mai prosper, mai luminos și pașnic”, a specificat Dorin Recean.
Ulterior, rând pe rând, au luat cuvânt cofondatorii Platformei de Sprijin pentru Moldova, reprezentanții României, Germaniei și Franței. Ministra franceză de Externe, Catherine Colonna, a declarat că va sprijini financiar în Republica Moldova mai multe proiecte, în special în domeniul energetic.
„Prin Agenția de Dezvoltare noi vom intensifica activitatea cu Republica Moldova pentru a-și dezvolta sectorul de energie și să îl aducă mai aproape de standardele europene pentru a completa aderarea, deci apropierea de rețeaua europeană de energie, 40 de milioane sunt dedicate în acest sens”, a specificat Catherine Colonna.
Șefa diplomației de la Paris a mai menționat că Agenția Franceză de Dezvoltare va lansa un proiect de 200 de milioane de euro pentru următorii trei ani pentru gestionarea resurselor naturale, dar și combaterea schimbărilor climatice.
Iar Germania va sprijini financiar în continuare Republica Moldova pentru implementarea reformelor.
„Noi vom continua sprijinul nostru în anul 2024 cu valoare totală de 95 de milioane de euro”, a declarat ministra de Externe de la Berlin, Annalena Baerbock.
Secretarul general de Stat al României, Mircea Abrudean, a declarat că Republica Moldova este în continuare expusă consecințelor războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei, iar Platforma de Sprijin pentru Moldova și grupurile de lucru își propun să răspundă acestor provocări.
„Vin alegeri cruciale în Moldova, care vin cu presiuni specifice, care pot să aducă instabilitate și aceste destabilizări sunt așteptate. Respectiv, suportul oferit Moldovei este necesar pentru a continua prosperitatea și viitorul european”, a menționat Mircea Abrudean.
Evenimentul se va încheia cu discursul președintei Maia Sandu, urmat de o conferință de presă, susținută de miniștrii de Externe ai celor patru țări - Franța, Germania, România și Republica Moldova. Amintim că la reuniunile precedente ale Platformei de Sprijin pentru Moldova, desfășurate la Berlin, Paris și București, țara noastră a primit sprijin pentru compensarea cheltuielilor în factură, acordarea ajutorului fermierilor și realizarea proiectelor de infrastructură.