Politic

Republica Moldova va accesa granturi și împrumuturi preferențiale pentru a gestiona criza gazelor și problemele de mediu

Miniștrii Energiei, Mediului și Finanțelor au semnat astăzi la reuniunea ministerială a Platformei de sprijin pentru Moldova cinci documente ce prevăd accesarea unor granturi și împrumuturi preferențiale pentru eficiență energetică, gestionarea problemelor de mediu și a crizei gazelor naturale.

facebook/ Ministerul Finanțelor
Sursa: facebook/ Ministerul Finanțelor

Trei din cele cinci acorduri au fost semnate de către ministrul Energiei, Victor Parlicov, cu responsabili de la mai multe instituții europene. Banii vor fi investiți în domeniul energetic.

„Primul, cel mai simplu, este o nouă linie de creditare pentru achiziția de gaze care vine cu un element de grant din partea Guvernului Norvegiei. Asta e 165 de milioane credit de la BERD și 35 de milioane de grant de la norvegieni.”

Victor Parlicov a semnat și un alt memorandum care vizează extinderea cooperării în domeniul eficienței energetice a clădirilor publice.

„Contractul cu AFD, deci Agenția Franceză de dezvoltare, și banca germană KFW, care vin din două surse diferite cu aceeași destinație. AFD vine cu un credit de vreo 30 de milioane de euro și banca germană vine cu un grant de 38 de milioane de euro”, a specificat Victor Parlicov.

Un alt memorandum semnat de Banca Europeană pentru Investiții (BEI) cu Guvernul Republicii Moldova urmărește inclusiv fortificarea sectorului energetic. Ministrul Victor Parlicov susține că Republica Moldova va beneficia de aproximativ 15 milioane de euro de la BEI.

Iar ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, a semnat un memorandum cu ministra de Externe a Franței, Catherine Colonna. Rotaru susține că banii sunt destinați pentru accelerarea reformelor și vor putea fi debursați treptat, odată cu îndeplinirea condiționalităților.

Vor fi diferite instrumente de finanțare. Avem suport bugetar direct - 40 de milioane de euro și avem suport finanțat punctat. Vorbim de 140 milioane de euro. 40 de milioane - suport bugetar și pe segmente țintite încă 100 de milioane de euro.”

Un alt acord de împrumut, în valoare de 40 de milioane de euro, a fost semnat și cu Ministerul Mediului.

„Acest memorandum ne va permite la momentul de față să începem să pregătim acele condiționalități care sunt prevăzute, în special realizarea reformelor în domeniul silvic, realizarea reformelor în domeniul cadrului normativ. Vorbim despre 40 de milioane de euro împrumut și un grant de 1 milion 200 de mii de euro”, a menționat Iordanca-Rodica Iordanov, ministra Mediului.

În cadrul celor trei ediții anterioare ale Platformei pentru Sprijin, care s-au desfășurat în Germania, România și Franța, partenerii de dezvoltare au enunțat pentru Republica Moldova angajamente financiare și umanitare în valoare echivalentă de 1,4 miliarde de euro. La sfâșitul anului trecut, țara noastră a recepționat peste 420 de milioane de euro, care au fost transferate în bugetul de stat.

facebook/ Ministerul Finanțelor
Sursa: facebook/ Ministerul Finanțelor
facebook/ Ministerul Mediului
Sursa: facebook/ Ministerul Mediului

Citește mai mult