Economic

Andrei Spînu va merge în Parlament pentru a prezenta Codul Urbanismului și Construcțiilor: Principalele prevederi

Înregistrarea locuințelor, simplificarea procedurilor de elaborare a documentației de urbanism și crearea unui registru de stat al companiilor din acest domeniu sunt printre principalele prevederi ale Codului Urbanismului și Construcțiilor, care va fi prezentat mâine în plenul Parlamentului de către ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

newsmaker.md
Sursa: newsmaker.md

„Codul va promova transparența și integritatea în procesul de construcție, reducând astfel riscul de corupție și sporind încrederea publică în autoritățile locale și guvernamentale. Va contribui la crearea comunităților bine planificate și bine amenajate. Va crea un mediu favorabil pentru investitori și condiții mai bune și mai sigure pentru cetățeni”, a declarat Andrei Spînu în cadrul unei conferințe de presă.

Astfel, principalele prevederi ale Codului Urbanismului și Construcțiilor sunt:

  1. Oamenii vor fi ajutați să-și înregistreze locuințele. Astfel, clădirile cu un nivel din localitățile rurale și întovărășirile pomicole vor putea fi înregistrate cu singura condiție ca proprietarul să declare pe propria răspundere că acestea respectă toate normele de siguranță.

  2. Va fi simplificată procedura de elaborare a documentației de urbanism în cazul în care localitățile au o populație mai mică de 3000 de locuitori.

  3. Va fi anulat conceptul de autoritate tacită a construcțiilor, în temeiul căruia au fost comise un șir de încălcări în domeniu.

  4. Certificatul de urbanism pentru proiectare va avea un caracter facultativ în cazul în care documentația de urbanism și amenajare a teritoriului nu va depăși 10 ani.

  5. Certificatul de urbanism și autorizația de construcție, desființare pentru obiectele declarate de utilitate publică de interes național vor fi eliberate de instituția din subordinea organului central de specialitate care va avea rolul de implementare a politicilor în domeniul urbanismului și construcțiilor.

  6. Stabilirea prevederilor clare cu privire la statutul, obligațiile și responsabilitățile specialiștilor în domeniu.

  7. Pentru prima dată în Republica Moldova va fi creat registrul de stat al companiilor din domeniul urbanismului și construcțiilor ținut de Inspectoratul Național pentru Supravegherea Tehnică.

  8. A fost extinsă lista lucrărilor de construcție care se pot executa fără certificat de urbanism pentru proiectare și fără autorizație de construcție.

  9. Un capitol este dedicat intervenției statului și administrației publice locale referitoare la măsurile de reducere a riscului seismic la construcțiile existente și referitor la reabilitarea și modernizarea clădirilor.

  10. Codul prevede reabilitarea și modernizarea termică a clădirilor și instalațiilor aferente care este parte integrantă a politicii energetice a statului.

De asemenea, potrivit deputatului Vasile Grădinaru, codul prevede și o serie de măsuri pentru a preveni apariția construcțiilor neautorizate.

„Vorbi despre asigurarea unui cadru normativ necesar eliberării actelor permisive. (...) Am inițiat un proiect ce ține de modificarea articolului 257 din Codul Penal, astfel încât să fie sancționate penal, mult mai dur, construcțiile blocurilor fără acte permisive. Și aici vorbim de sancționarea penală a întregului ciclu a construcției neautorizate, începând cu elaborarea proiectului, avizarea acestuia, expertizarea, autorizarea, executarea lucrărilor și respectiv recepția acestora”, a declarat Vasile Grădinaru.

Valeria Văcărescu

Valeria Văcărescu

Autor

Citește mai mult