Mecanismul național privind aplicarea sancțiunilor internaționale va fi eficientizat
Mecanismul național de punere în aplicare a sancțiunilor internaționale, la care Republica Moldova s-a aliniat, va fi eficientizat. O hotărâre în acest sens a fost aprobată în ședința de astăzi a Guvernului.
Una dintre cele mai importante și mai complexe măsuri este cea privind blocarea fondurilor sau a resurselor economice ale anumitor persoane sau entități juridice care sunt sub sancțiuni internaționale, motiv pentru care proiectul vine să clarifice toate aspectele problematice privind aplicarea acestei măsuri, informează Executivul într-un comunicat.
Principalii subiecți vizați de acest proiect sunt persoanele fizice și juridice, din țară și de peste hotare, care au comis fapte unanim sancționate la nivel mondial, asasinate sau acte de tortură față de persoane ce au încercat să demaște acțiuni ilegale comise de funcționari publici străini sau care prin activitatea lor urmăreau să apere drepturile omului recunoscute la nivel mondial, precum și persoanele care în exercițiul unei funcții publice importante la nivel național sau internațional sunt responsabile sau complici la ordonarea, controlul sau dirijarea în alt mod a unor acte masive de corupție.
Potrivit proiectului de lege, în privința subiecților vor putea fi aplicate următoarele măsuri restrictive internaționale: blocarea oricăror fonduri sau resurse economice ale acestor persoane, care se află pe teritoriul țării și interdicții de intrare și tranzitare a teritoriului Republicii Moldova. În cazul în care faptele au fost comise de state/guverne ale unor state, cu referire la acești subiecți pot fi impuse și anumite restricții la import, export, tranzit, servicii, transport sau comunicații, embargo asupra armamentului sau a altor mărfuri strategice, precum și suspendarea totală sau parțială a relațiilor economice.
Menționăm că proiectul respectiv urmează a fi examinat la ședința Parlamentului.