Politic

Victor Chirilă: „Fără lupta Ucrainei împotriva agresiunii Rusiei nu am fi vorbit astăzi despre integrarea noastră în Uniunea Europeană”

Ambasadorul Republicii Moldova la București, Victor Chirilă, a declarat miercuri că fără lupta Ucrainei împotriva agresiunii Rusiei nu s-ar fi vorbit astăzi despre integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, scrie Agerpres.

„Fără lupta Ucrainei împotriva agresiunii Rusiei nu am fi vorbit astăzi despre integrarea noastră în Uniunea Europeană, despre aderare, despre negocierile cu UE, nu am fi primit statutul de țară candidată la UE. Aceasta se datorează Ucrainei, sacrificiului poporului ucrainean, de aceea suntem profund îndatorați poporului ucrainean”, a spus Chirilă la Forumul Rebuilding Ukraine, organizat de Camera de Comerț Bilaterală România - Ucraina sub înaltul patronaj al premierilor României și Ucrainei.

El a adăugat că după 20 de luni de război se poate vorbi de reconstrucție, de reînnoire, de viitor.

„Facem planuri nu doar să supraviețuim, ci să construim o lume mai bună, mai prosperă alături de UE, cu Statele Unite, Canada, Japonia, Coreea de Sud, care au fost alături de Ucraina și de Republica Moldova. Datorită sprijinului din partea partenerilor noștri, putem vorbi acum despre reconstrucție, dar, din punctul meu de vedere, trebuie îndeplinite niște condiții ca să garantăm că acest efort va fi încununat de succes pentru Ucraina, Moldova și UE, în general. În primul rând, trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina ca să câștige acest război și această pace. În al doilea rând, Ucraina și Moldova au nevoie de garanții de siguranță clare pentru viitor, că Rusia nu va încerca niciodată să mai atace”, a afirmat acesta.

Chirilă a arătat că doar aceste garanții de securitate vor da partenerilor siguranța să vină în Ucraina și în Republica Moldova să reconstruiască toată regiunea.

„Trebuie, de asemenea, să începem să reconstruim infrastructura necesară, care să înlesnească eforturile de reconstrucție din partea UE, SUA, iar asta înseamnă că drumurile dintre Ucraina și Moldova, Ucraina și Polonia sunt bune, că rutele feroviare sunt bune, porturile sunt modernizate, gazoductele, trebuie să începem deja să construim această infrastructură care va fi baza acestor eforturi de reconstrucție. Republica Moldova face parte din această reconstrucție încă de la începutul războiului. (...) Republica Moldova este un jucător cheie în inițiativa privind căile de securitate și, săptămâna trecută, alături de Ucraina, am deschis un nou coridor feroviar. Acest coridor va trece chiar și prin Transnistria și este un semn bun, înseamnă că cei din Transnistria înțeleg că realitățile se schimbă și că viitorul este cu Ucraina, cu Republica Moldova și cu UE”, a menționat ambasadorul Republicii Moldova la București.

Acesta a arătat că o altă condiție pentru o reconstrucție de succes este ca Ucraina și Republica Moldova să facă parte din Uniunea Europeană, „să integreze economiile lor în piața unică a UE”.

Citește mai mult