La Chișinău a fost lansat proiectul DRRM, „Educație fără granițe. Teatru și film pentru mari și mici”
A avut loc lansarea oficială a etapei practice a proiectului „Educație fără granițe. Teatru și film pentru mari și mici”, inițiat de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, în parteneriat cu Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP) din Chișinău. Proiectul este finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României.
Sala Unirii de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău era arhiplină cu studenți și profesori de la ambele instituții. Cei din Chișinău erau inspirați, au participat la prima etapă a proiectului la ateliere organizate de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București.
„Am aflat cum putem folosi teatrul și jocurile teatrale în lumea reală cu oamenii care nu sunt în domeniu”, relevă actrița Cătălina Budu, formatoare în cadrul proiectului.
„Tinerii, participând la aceste ateliere, se dezvoltă, trec niște bariere, e foarte important și frumos ce se întâmplă și noi ne simțim onorați”, spune actorul Victor Untilă, formator.
Oaspeții de la București își vor împărtăși experiența elevilor din Chișinău.
„Atelierul pe care-l voi conduce va fi din domeniul cinematografiei, al artelor vizuale”, a menționat scenografa Maria Alexandra Ivan din București.
„Chiar sunt interesat de ce putem învăța de la colegii noștri de aici și, poate, ce lucruri și ce exerciții putem noi să sugerăm”, a spus dramaturgul Alex Gorghe din București.
Un proiect binevenit, spune deputata Marcela Nistor, care a studiat la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București.
„Pentru mine e foarte clar că teatrul ca instrument ne ajută să înțelegem ceea ce simt alți oameni și de a introduce teatrul ca instrument pedagogic nu va fi o noutate, va fi un instrument în plus pentru care profesorii vor fi recunoscători și ar fi mai ușor să interacționeze cu copiii de astăzi.”
„Proiectul vine să surmonteze nu doar granițele care există între statele noastre, ci ca să facă granițele să dispară și tinerii să dea frâu creativității”, precizează Victoria Melnic, rector al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău.
Trecerea la etapa practică a proiectului este foarte importantă.
„Proiectul presupune formarea unor profesori de la Academia din Chișinău în educația teatrală. Mai departe, colegii noștri de la AMTAP vor putea să formeze, la rândul lor, profesori în instituțiile preuniversitare din Republica Moldova pentru educație teatrală”, a punctat Liviu Lucaci, rector al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București.
„Ne bucurăm că încă un proiect cu un impact foarte mare asupra educației în Republica Moldova prinde viață cu ajutorul Guvernului României prin DRRM”, afirmă Adrian Dupu, secretar de stat al Departamentului pentru Relatia cu Republica Moldova (DRRM).
În perioada 18-24 octombrie, studenții și profesorii de la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” vor susține ateliere de teatru și film pentru elevii de la două licee din Chișinău.