Președintele României salută decizia Guvernului de la Kiev privind decretarea limbii române drept limbă oficială a minorității române din Ucraina
Președintele României, Klaus Iohannis, salută decizia Guvernului de la Kiev privind decretare a limbii române drept limbă oficială a minorității române din Ucraina. „Este un pas important în construirea unui parteneriat strategic puternic între țările și societățile române și ucrainene”, a precizat Iohannis pe contul oficial de X/Twitter al președintelui României.
„Salut pasul făcut de guvernul ucrainean în ceea ce privește implementarea înțelegerii asupra subiectului așa-numitei limbi artificiale «moldovenești», înțelegere la care am ajuns cu președintele Zelenski săptămâna trecută la București. Este un pas important în construirea unui parteneriat strategic puternic între țările și societățile române și ucrainene”, a menționat Iohannis.
I welcome the step taken today by 🇺🇦Govt. in implementing the understanding on the issue of so-called “Moldovan” artificial language I reached with President @ZelenskyyUa last week in Bucharest.Important step for building a strong strategic partnership btw 🇷🇴&🇺🇦 states&societies.
— Klaus Iohannis (@KlausIohannis) October 18, 2023
La încheierea lucrărilor ședinței comune a guvernelor României și Ucrainei, Marcel Ciolacu a declarat că autoritățile de la Kiev au decis miercuri recunoașterea limbii române ca limbă oficială a minorității române din Ucraina.
„Din acest moment, la nivel internațional nu mai există decât o singură limbă oficială pentru români: limba română! Această decizie luată de Guvernul ucrainean duce la îndepărtarea unei nedreptăți. Vom colabora cu Ucraina și pentru a modifica legislația privind drepturile minorităților, pentru ca românii din Ucraina să beneficieze de aceleași drepturi de care beneficiază cetățenii ucraineni în țara noastră”, a scris Marcel Ciolacu pe contul său de Facebook.
Măsura a fost adoptată în contextul obligației îndeplinirii de către Ucraina a criteriilor de aderare la Uniunea Europeană, unul dintre criterii referindu-se și la drepturile minorităților naționale.