Politic

Șefa statului susține că Republica Moldova ar trebui să devină stat membru al UE „până la sfârșitul acestui deceniu”

Guvernul trebuie să depună mai mult efort pentru a îndeplini cele nouă recomandări ale Comisiei Europene pentru a iniția următoarea etapă privind aderarea Republicii Moldova la UE. Declarația a fost făcută în această seară de președinta Maia Sandu, la emisiunea „În Context” de la Moldova 1. Șefa statului afirmă că integrarea europeană este proiectul nostru de țară și o șansă unică de a asigura creșterea nivelului de trai al populației.

„Este nevoie de un efort mai mare din parte guvernului, așa încât să ne asigurăm că toate condițiile sunt îndeplinite impecabil și la timp, până vine misiunea de evaluare a Uniunii Europene. Este foarte important pentru noi să începem discuțiile despre următoarea etapă care este inițierea discuțiilor despre negocieri. Așteptările mele sunt destul de ambițioase. Eu cred că noi trebuie să devenim stat membru până la sfârșitul acestui deceniu (...).Integrarea europeană este cel mai important lucru și vrem să avansam rapid pe această cale. Acesta va fi primul subiect cu care voi începe anul care vine și voi chema guvernul la raport”, a menționat Maia Sandu.”, a menționat Maia Sandu.

Anterior, ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks, a declarat că autoritățile moldovenești țin cont de recomandările formulate de Comisia Europeană și avansează în acest sens, menționând că sprijinul UE pentru țara noastră este foarte mare. În luna octombrie a anului viitor Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova va prezenta un raport despre progresele înregistrate de către țara noastră în vederea aderării la UE.

Amintim că Republica Moldova a primit statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană la data de 23 iunie. Pentru începerea negocierilor propriu-zise în vederea aderării la UE, Republica Moldova trebuie să îndeplinească cele 9 recomandări emise de Comisia Europeană în luna iunie.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, domeniile vizate de aceste condiții sunt: justiția, combaterea corupției și crimei organizate, deoligarhizarea, reforma administrației publice și a serviciilor publice, managementul finanțelor publice, consolidarea rolului societății civile în procesele decizionale și protejarea drepturilor omului.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult