Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Recean a fost respinsă
Parlamentul a respins moțiunea de cenzură asupra activității Guvernului Republicii Moldova, după circa zece ore de dezbateri la acest subiect.
La ședința plenară de joi, prim-ministrul Dorin Recean a prezentat un raport despre acțiunile Guvernului de până acum în diverse domenii. Ulterior, deputații au adresat întrebări referitoare la activitatea Guvernului.
După aproape zece ore de discuții în Parlament, moțiunea de cenzură asupra activității Guvernului a fost respinsă. Prim-ministrul Dorin Recean a venit la ședința plenară cu miniștri și secretari de stat care au prezentat rapoarte despre acțiunile Guvernului de până acum în diverse domenii.
Comuniștii și socialiștii spun că nu au primit răspunsurile dorite, referitoare la sectoarele economic și social, și vor chema miniștrii din nou în fața Parlamentului.
„Întregul Guvern astăzi este aici cu mine, pentru că deputații comuniști și socialiști nu sunt de acord cu măsurile de recuperare, cu majorările salariale și cu proiectele pe care le implementăm în toată țara. Da, noi am ajuns să avem o economie slabă și afectată dureros de creșterea bruscă a prețurilor la gaze, la produsele alimentare. Dar, cinstiți deputați BCS, voi tăceți despre motivele acestei crize”, a declarat prim-ministrul Dorin Recean.
Miniștrii și secretarii de stat au vorbit de la tribună despre investițiile în eficiența energetică, compensații la facturi, dezvoltarea sistemelor de irigare, investiții în reparația drumurilor, medicină și educație, reducerea birocrației, precum și progrese în domeniul digitalizării și în reforma justiției.
„Investind în eficiența energetică a clădirilor vom putea rambursa creditele pe care le luăm din economiile de bani pe care le vom face datorită investițiilor făcute”, a explicat Victor Parlicov, ministrul Energiei.
Chiar dacă au cerut Guvernului să iasă la raport, nu toți deputații din opoziție au rezistat să-i asculte pe membrii cabinetului de miniștri până la capăt.
„Stimați colegi, ați obosit cumva? Ia uitați-vă câți mai sunt. Nu, așa nu-i frumos deloc din partea voastră!”
Iar cei care au rămas au spus că nu au primit răspunsurile dorite și că vor chema miniștrii, din nou, la raport.
„Nu am primit răspuns la nicio cifră. Moțiunea era strict pe problemele social-economice, fără integrare europeană, fără integrarea țării, ceea ce este foarte important, fără subiecte cu care au venit alți miniștri. Opt ore am auzit subiecte care nu țin de subiectul moțiunii. Ați folosit aceste opt ore pentru PR politic”, a acuzat Vlad Batrîncea, deputat BCS.
Moțiunea de cenzură a fost inițiată de 26 de deputați din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, dar a fost susținută de doar 16 parlamentari din această fracțiune, 60 de deputați au votat contra, iar șase s-au abținut.
Potrivit Regulamentului Parlamentului, pentru adoptarea documentului este nevoie de votul majorității deputaților aleși.
Moțiunea de cenzură asupra activității Guvernului a fost depusă în ședința plenară a Parlamentului din 5 octombrie 2023.