Social

Fermierii solicită stare de urgență în agricultură și amenință cu proteste. Vladimir Bolea susține că Ministerul Agriculturii caută soluții

Peste 600 de agricultori s-au întrunit sâmbătă la un Congres, desfășurat la Chișinău, pentru a găsi soluții la problemele cu care se confruntă. Aceștia se plâng că întreprinderile pe care le dețin ar putea da faliment deoarece prețurile la producția agricolă au scăzut, iar dobânzile la credite s-au majorat. Fermierii cer un moratoriu la calcularea penalităților până în octombrie 2024, majorarea fondului agriculturii, dar și un plan pentru securitatea alimentară. De cealaltă parte, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, susține că instituția pe care o conduce este în căutarea soluțiilor.

„Dacă doi ani în urmă a fost un an bogat și am avut prețuri bune și am apelat la credite, am cumpărat tehnică, acum trebuie să întoarcem creditele și sunt probleme.”

„Astăzi numai sfecla de zahăr pe care am crescut-o are un preț normal, care ne convine. Restul, grâul, orzul, floarea-soarelui, toate-s diminuate. Practic de două ori îs mai mici prețurile ca anul trecut.”

„Nu-i nimic ușor. Totu-i greu, din toate punctele de vedere. Și băncile, și financiarul, avem datorii mari. Ieșim în minus de tot, nu avem cu ce achita datoriile.”

„Suntem nevoiți să realizăm cu jumătate din sinecostul producției. Deoarece sunt credite care trebuie achitate, sunt cheltuieli și suntem nevoiți să dăm producția cu preț foarte, foarte mic. Mai mic decât sinecostul.”

În cadrul Congresului, fermierii au adoptat și o rezoluție. Aceștia cer inițierea procedurii de insolvență pentru agricultori, finanțarea schemelor de plăți directe la hectar după exemplul Uniunii Europene, dar și elaborarea unei legi care ar reglementa crearea Fondului de Garantare a Creditului Agricol.

„Zilnic, ne sună, vin fermieri cărora le ridică proprietățile gajate băncile, furnizorii, creditorii. Alții își pierd casele de locuit chiar. Noi continuăm să solicităm starea de urgență în domeniul agricol, ca pe calea aceasta să scutim fermierii de responsabilitățile față de creditori, să li se amâne termenele de achitare”, a explicat directorul executiv al Federației Naționale a Fermierilor, Vasile Mîrzenco.

Prezent la eveniment, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea susține că instituția pe care o conduce este în căutarea soluțiilor la problemele agricultorilor.

„Noi trebuie să redescoperim această afacere pentru că s-a schimbat conjunctural piața bazinului Mării Negre, s-a schimbat conjunctural înclusiv și piața Uniunii Europene. Noi am pierdut aproape 40% din piețele tradiționale unde exportam cereale. Noi avem asociații de profil profesionale, o mulțime. De fiecare dată Ministerul Agriculturii se întâlnește cu ei și, reieșind din necesitățile lor, noi muncim, schimbăm regulamentele de subvenționare”, a remarcat Vladimir Bolea.

Fermierii susțin că, dacă în următoarele șapte zile doleanțele lor nu vor fi îndeplinite, aceștia vor ieși la protest, inclusiv cu tehnica agricolă.

Citește mai mult