Social

La Chișinău a fost lansat proiectul moldo-polon „Teal House in Moldova"

Punte culturală între Republica Moldova și Polonia. Cele două state au lansat proiectul cultural „Teal House in Moldova". În context, la Chișinău a avut loc premiera spectacolului-experiment „Mahamaya electronic devices", montat în limba română. Proiectul vine și cu o serie de masterclass-uri, cu invitați din Polonia, Ucraina și Franța, unde vor fi analizate rolul actoricesc, conceptul scenografic sau cum se scrie o piesă de teatru.

„E primul proiect care ne-a fost încredințat și pentru noi, ca organizație nouă, e o onoare și o mare responsabilitate. Nu e vorba doar de spectacole, dar și despre master-classuri, discuții, schimb de experiență. Va veni un cunoscut regizor francez, va vorbi despre managementul teatrelor franceze, și un DJ - un compozitor cunoscut polonez, care va vorbi despre actualitatea muzicii electronice în Varșovia”, a spus regizorul polonez Iwan Wyrypajew.

Proiectul „Teal House in Moldova" va fi găzduit de „Teatrul Fără Nume".

„Rezultatul unui an de muncă se va vedea la „Teatrul Fără Nume". Nu e vorba doar de o piesă să fie montată, dar e vorba și de niște master-classuri, workshop-uri. E vorba de „Mahamaya electronic devices”, scrisă de Iwan Wyrypajew, care, în luna ianuarie, a avut premiera în afara Poloniei și Ucrainei. Și iată că, pentru prima dată, într-o absolută premieră, trei spectacole, în trei limbi, în limba rusă, română și ucraineană, vor fi prezentate în săptămâna care urmează”, a declarat directorul „Teatrului Fără Nume”, Nicu Țărnă.

Spectacolul „Mahamaya Electronic Devices" urmează a fi prezentat publicului și în limba rusă, în data de 26 octombrie, iar pe 29 octombrie - în limba ucraineană.

„Noi, la Ministerul Culturii, perspectiva de dezvoltare a acestei idei o vedem exact în această manieră, în maniera dezvoltării acestui multilingvism, prin autenticitatea fiecărei lucrări în limba respectivă, nu printr-un amestec de limbi și de popoare. Conviețuirea popoarelor poate fi doar într-o stradă cu dublu sens, respect reciproc, cu apreciere și cu dialog”, a spus ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

„Teal House" este o comunitate cu focus pe dezvoltarea personală integrală și artă, creată în Varșovia, de către regizorul și dramaturgul Iwan Wyrypajew și actrița Karolina Gruzka. Proiectul lansat la noi în țară are scopul de a consolida schimbul cultural între Republica Moldova și Polonia.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult