Social

Dan Perciun, despre remunerarea profesorilor de limba găgăuză din grădinițe: Salarizarea lor, ca și în anii 90, se face din bugetul de stat

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Autoritățile de la Comrat au acuzat Chișinăul că 70 de profesori de limba găgăuză din grădinițe ar putea deveni șomeri. Autoritățile regionale de profil afirmau că Ministerul Educației nu ar fi inclus acești pedagogi în noua schemă de personal a instituțiilor preșcolare. Ministerul a replicat că nici în versiunea anterioară a documentului nu erau menționați acești angajați, cu toate acestea, profesorii de limba găgăuză erau salarizați și continuă să fie salarizați din bugetul de stat.

În această săptămână, pe site-ul web al Departamentului Educație de la Comrat a apărut informația că 70 de profesori de limba găgăuză din autonomie ar putea rămâne fără lucru. Aceasta se referea la o nouă schemă de personal pentru grădinițe care a fost recent aprobată de autoritățile centrale.

Înțelegem că acest ordin, care intră în vigoare de la 1 august 2025, stabilește oficial unitatea de profesor de limba română în schema de personal, dar nu introduce noțiunea de profesor de limba maternă”, spune șefa Departamentului Educație de la Comrat, Natalia Cristeva.

Ministerul Educației a respins acuzațiile. Instituția a declarat că nici măcar în vechea schemă de personal, adoptată în '99, nu exista un astfel de post, dar acesta putea fi aprobat de fondator, în funcție de necesități și posibilități financiare. Această prevedere este în vigoare și astăzi. În același timp, șefa Departamentului Educație de la Comrat spune că salarizarea profesorilor de limba găgăuză în grădinițe era acoperită de bugetul de stat. Autoritățile autonomiei consideră că ieșirea din această situație ar putea fi includerea acestor cadre didactice în schema de personal a grădinițelor.

Primarii și-au declarat cheltuielile pentru întreținerea grădinițelor în anul precedent, iar ministerul a dat o anumită sumă pentru anul următor pe baza cheltuielilor anterioare. În cazul în care existau dezacorduri, primarii se duceau ei înșiși la minister și astfel reglementau”, a explicat Natalia Cristeva.

Subiectul a fost abordat și în cadrul ședinței de joi a Parlamentului. Ministrul Educației, Dan Perciun, a îndemnat autoritățile de la Comrat să nu dezinformeze cetățenii.

Acele state de personal care au fost aprobate recent, din punct de vedere al situației limbii găgăuze, sunt identice cu cele din 1999. Nu s-a schimbat absolut nimic în aceste prevederi față de prevederile precedente. Și așa cum și anterior autoritățile publice locale din Găgăuzia care sunt fondatoarele grădinițelor, aprobau state cu profesori de găgăuză, pot în continuare să o facă și pot să le finanțeze din bugetele pe care le-au primit și pe care le primesc în continuare și care la fel nu sunt cu nimic diferite de cele care au fost anterior”, a subliniat Dan Perciun.

Autonomia găgăuză are un fond pentru salvarea limbii găgăuze. Bugetul pentru acest an este de 6 milioane de lei. Plăți pentru remunerarea din acest fond a profesorilor de limba găgăuză din grădinițe nu sunt prevăzute.

Citește mai mult