Social

Alexandr Stoianoglo cere repunerea sa în funcție. Agent guvernamental: Deciza CtEDO nu prevede acest lucru

Fostul procuror general Alexandr Stoianoglo insistă pe repunerea sa în funcție, după hotărârea Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO) și a anunțat că va ataca în instanță decretul prezidențial prin care a fost eliberat din funcție. Reprezentanțiii Guvernului precizează că hotărârea CtEDO nu prevedere repunerea în funcție a lui Alexandr Stoianoglo, cercetat în mai multe dosare.

Curtea de la Strasbourg a decis că Republica Moldova a încălcat dreptul fostului procuror general Alexandr Stoianoglo de acces la instanță. Adresarea la CEDO a avut drept scop recunoașterea încălcării drepturilor și demnității, a afirmat astăzi Alexandr Stoianoglo într-o conferință de presă, la câteva ore după publicarea hotărârii. Acesta consideră că a fost suspendat și eliberat arbitrar din funcție și insistă pe repunerea sa în drepturi. Totodată, fostul procuror general a precizat că a atacat decizia prin care a fost eliberat în mod administrativ la Președenție, însă urmează să se adreseze în instanța de judecată pentru a cere anularea decretului Maiei Sandu.

„În situația actuală, doamna președinte nu a avut niciun drept de a emite decretul respectiv. Noi avem toate temeiurile de a considera că deciziile care au fost adoptate împotriva mea sunt ilegale. Având avizul Comisiei de la Veneția, suntem siguri că noi câștigăm. (...) În ceea ce privește restabilirea, depinde de doamna președintă. Cred că în situația creată este imposibil. Putem rezolva problema doar prin decizia instanței de judecată, dar la urma urmei suntem siguri că câștigăm dosarele respective. Cu cât mai mult vor dura procedurile, cu atât mai mare prejudiciu va fi adus Republicii Moldova”, a declarat Stoianoglo.

Hotărârea CtEDO obligă Republica Moldova să-i achite despăgubirile constatate, adică 3600 de euro, dar nu să-l repună în funcție, a explicat pentru Radio Moldova, agentul guvernamental la CtEDO, Dumitru Obadă.

„Actualmente, noi avem o normă deja modificată care prevede că, în cazul pornirii urmăririi penale pe numele procurorului general, acesta se suspendă de drept pentru trei zile. În trei zile, se convoacă CSP-ul care decide menținerea măsurii sau revocarea. Norma deja este modificată. Asta ar însemna că, în mare parte, suntem ținuți la plata despăgubirii specificate în hotărârea Curții. Evident, Consiliul urmează să examineze dacă va fi o cerere din partea domnului Stoianoglo”, a explicat Dumitru Obadă.

Și Ministerul Justiției a reacționat cu puțin timp în urmă la hotărârea CtEDO. Instituția menționează că, recent, au fost operate modificări la Legea cu privire la Procuratură, în cadrul cărora a fost revizuit și mecanismul suspendării din funcție a procurorului general, pentru a evita astfel de hotărâri pe viitor.

Amintim că Alexandr Stoianoglo, numit în funcția de procuror general în noiembrie 2019, a fost reținut doi ani mai târziu, fiind cercetat în mai multe dosare, iar ulterior, suspendat din funcție.

Fostul procuror general Alexandr Stoianoglo este acuzat de fals în declarații, corupere pasivă, îmbogățire ilicită și abuz în serviciu pentru că l-ar fi ajutat pe controversatul om de afaceri Veaceslav Platon să fie eliberat din detenție.

La 26 septembrie, președinta Maia Sandu a semnat decretul de eliberare a acestuia din funcție, iar Consiliul Superior al Procurorilor a anunțat ieri lansarea unui nou concurs pentru funcția de procuror general.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult