Internațional

SUA afirmă că Israelul trebuie să protejeze civilii din Gaza și să oprească violența

Israelul are responsabilitatea de a proteja viețile oamenilor nevinovați din Gaza, a declarat duminică consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, pe fondul unei proteste tot mai mari față de moartea civililor palestinieni, transmite Reuters.

REUTERS
Sursa: REUTERS

În condițiile în care numărul morților din Fâșia Gaza se ridică la câteva mii și continuă să crească, administrația președintelui american Joe Biden a fost supusă unor presiuni tot mai mari pentru a clarifica faptul că sprijinul său ferm față de Israel nu se traduce printr-o aprobare generală a tot ceea ce face aliatul său în enclava de coastă sărăcită.

Într-o rundă de interviuri televizate, Sullivan a declarat că Washingtonul pune întrebări dificile Israelului, inclusiv cu privire la problemele legate de ajutorul umanitar, la distincția dintre teroriști și civili nevinovați și la modul în care Israelul își gândește operațiunea militară.

„Ceea ce credem noi este că în fiecare oră, în fiecare zi a acestei operațiuni militare, IDF (Forțele de Apărare Israeliene), guvernul israelian ar trebui să ia toate mijloacele posibile pe care le are la dispoziție pentru a face distincția între teroriștii Hamas care sunt ținte militare legitime și civilii care nu sunt", a declarat Sullivan la CNN.

Statele Unite au fost clare în această privință, iar Biden va reitera această poziție într-o convorbire telefonică mai târziu duminică cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, a declarat Sullivan.

Atacul brutal și surpriză comis de gruparea militantă palestiniană Hamas în interiorul Israelului la 7 octombrie, care a ucis 1.400 de persoane, a declanșat un val de bombardamente aeriene din partea Israelului și o operațiune terestră incipientă. Militanții au luat, de asemenea, peste 200 de ostatici din Israel, despre care se crede că se află în Gaza.

Autoritățile medicale din Fâșia Gaza, care are o populație de 2,3 milioane de locuitori, spun că 8.005 palestinieni au fost uciși în campania Israelului de anihilare a militanților susținuți de Iran.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult