Social

La Chișinău a fost lansată Asociația Rețelei Femeilor Refugiate din Ucraina "Female Support Force"

Femeile refugiate din Ucraina au creat o asociație obștească care vine cu soluții pentru problemele mai puțin evidente ale comunității ucrainene din Republica Moldova. În acest context, a fost lansată Asociația Rețelei Femeilor Refugiate din Ucraina "Female Support Force". Scopul organizației este de a oferi sprijin femeilor refugiate ucrainene și de a le ajuta să se adapteze cu succes la viața pașnică.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Natalia Skubilina de profesie este avocat. A venit în Republica Moldova cu fiul ei, la două luni de la începerea războiului în Ucraina. Acum se pregătește să-și deschidă o proprie afacere. A reușit datorită susținerii din partea asociației, spune ea.

„Prima perioadă am fost foarte confuză, nu înțelegi ce vrei, însă după o perioadă am înțeles că vreau să aduc o contribuție societății. Sunt în proces de a a-mi deschide salonul de înfrumusețare. Vreau să ajut femeile noastre, să le ofer un loc de muncă. Vreau să promovez produsele ucrainene, cosmetica ucraineană”, spune Natalia Skubilina.

Asociația "Female Support Force" a fost înființată din inițiativa a două refugiate din Ucraina care au simțit nevoia unui sprijin pentru a se adapta în Republica Moldova.

„Din păcate, de la începutul războiului am venit în Republica Moldova și am trecut prin toate greutățile ca refugiate: am locuit la familiile de aici, am primit ajutorul de care aveam nevoie până în momentul când am înțeles că necesitățile noastre le înțelegem doar noi. Am lucrat neoficial ca un grup de inițiativă, acum lucrăm legal”, menționează Iulia Zancenco, co-președinta asociației.

„La început, prin comunicare, o să aflăm cu ce probleme se confruntă refugiatele. Vom conlucra cu autoritățile în așa fel ca fiecare să aibă acces la o informație corectă. Refugiatele sunt foarte diferite: cineva vrea măcar să se adapteze, să se integreze, altcineva are nevoie de ajutor psihologic”, spune Olga Stus, co-președinta asociației.

Asociația "Female Support Force" își propune să creeze o comunitate în cadrul căreia să fie promovate integrarea, schimbul multicultural, antreprenoriatul, parteneriatele și apărarea drepturilor femeilor aflate în situații de criză.

„Noi pregătim programe de suport, de pregătire financiară, profesională, psihologică, pregătire de leadership, de negocieri pentru că femeile trebuie să fie implicate în negocierile pentru pace. Chiar dacă rata implicării lor este foarte mică, doar 4%”, afirmă Irina Revin, președinta asociației "Antreprenori cu dizabilități".

Asociația Rețelei Femeilor Refugiate din Ucraina "Female Support Force" are peste 320 de membre.

Citește mai mult