Electorala

Cei care vor renunța la serviciile Moldovagaz vor trebui să încheie contracte cu o firmă cu rulaj zero și să acopere devierile tarifare

Bașcana găgăuză a publicat contractul de livrare a gazelor în autonomie și raionul Orhei. Așadar consumatorii casnici ar trebui să renunțe la Moldovagaz și să încheie contracte cu Nordgaz - un operator de furnizare cu rulaj zero. Evghenia Guțul promite gaze mai ieftine, dar nu spune că dacă se vor muta pe piața liberă, oamenii vor lua cu ei și devierile tarifare acumulate istoric. Așadar prețul mai mic nu este garantat. Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat că e doar o mișcare în ajun de alegeri.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Potrivit documentului publicat, vânzătorul, o companie turcă se obligă să livreze 100 de milioane de metri cubi pentru 16 milioane de euro începând cu întâi decembrie. Cumpărătorul este compania Nordgaz, care are licență de furnizare începând cu anul 2020. Adresa juridică figurează la Bălți, fondatori sunt Pantelemon Frăsîneanu cu 10 la sută Alexandru Grosu - 90%. Anume Alexandru Grosu a semnat contractul cu firma turcă. El este avocat, de multe ori a făcut declarații pentru Orizont TV, afiliat lui Ilan Șor, condamnat în Republica Moldova la 15 ani de închisoare. Postului i s-a retras licența după ce a intrat în vizorul serviciului de securitate din cauza legăturilor tenebre cu regimul Putin. Potrivit rapoartelor financiare, în perioada 2020-2021, Nordgaz a înregistrat zero venituri.

Consumatorii casnici pot renunța la furnizorul Moldovagaz, care este obligat de stat să asigure aprovizionarea cu gaze. Însă procedura de transfer de pe piața reglementată de stat pe piața liberă - presupune faptul că clienții Moldovagaz vor lua cu ei și devierile tarifare, acumulate istoric.

„Reziliază contractul cu furnizorul actual. Este o anumită formulă de calcul, unde se vede dacă sunt anumite devieri financiare care trebuie să fie achitate. Consumatorul trebuie să nu aibă nicio datorie. Se reziliază contractul, următorul pas este să încheie contractul cu noul furnizor”, a menționat pentru Moldova 1 Galina Sanduța, șef pe comunicare la ANRE.

Pe piața liberă, consumatorii nu au siguranța aprovizionării cu gaze, în situația în care furnizorul falimentează. Moldovagaz este totuși furnizor de ultimă instanță și are obligația de serviciu public. Practic, cei care vor încheia contracte pe piața liberă vor fi pe cont propriu.

„Dacă un consumator vrea să-și schimbe furnizorul, el trebuie să notifice furnizorul existent, să scrie o cerere la Moldovagaz, că el renunță la furnizarea de gaz, că el iese în piață liberă. Când îți îmbraci hăinuța de consumator calificat care poate să-și caute furnizor îți asumi și niște angajamente suplimentare și nu mai poți foarte ușor reveni înapoi la tariful reglementat. Sunt anumite consecințe pe termen lung”, menționează ministrul Energiei, Victor Parlicov.

Ministrul Parlicov mai susține că această mișcare a fost făcută de Guțul în contextul alegerilor.

„Doamna Guțul politic declară în ajun de alegeri și pe mine mă miră faptul nu atâta că declară doamna Guțul cât mă miră faptul că lumea, în continuare, crede. Șor a declarat același lucru în luna aprilie. Iată noi suntem în luna noiembrie și până acuma gaz nu-i dar declarațiile continuă”, a adăugat ministrul Energiei.

Guțul a declarat recent că va aduce gaze la preț final de zece lei pe metru cub, în timp ce tariful Moldovagaz este aproximativ 18 lei. Comisia pentru Situații Excepționale a stabilit că devierile tarifare acumulate de toți consumatorii vor împărțite echitabil la transferul pe piața liberă, această prevedere va funcționa și după expirarea stării de urgență fiindcă a fost introdusă într-un proiect de lege. Așadar la cei 10 lei promiși de Guțul se vor adăuga și devierile tarifare acumulate în timpul contractului de furnizare cu Moldovagaz.

Citește mai mult